Güzel Tablo

OSMAN HAMDİ BEY’İN BAŞYAPITI ARTAM ANTİK A.Ş. MÜZAYEDESİNDE

Gönderen Konu: OSMAN HAMDİ BEY’İN BAŞYAPITI ARTAM ANTİK A.Ş. MÜZAYEDESİNDE  (Okunma sayısı 1202 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan


Türk müzecilik tarihinde ve resim sanatında önemli izler bırakmış olan Osman Hamdi Bey’in “Yeşil Cami Önü” isimli görkemli tablosu 14 Mayıs 2016 tarihinde Antik A.Ş. müzayede evinde satışa sunuluyor.
Osmanlı mimarisinin süslemelerini ve ince işçiliğindeki detaylarını 16 insan figürü ile tuvalde betimleyen Türk resminin öncü ressamlarından Osman Hamdi Bey, eski Osmanlı günlük yaşamının ruhunu etkileyici bir kompozisyonla günümüze taşıyor. Tuval üzerine yağlıboya olan “Yeşil Cami Önü”, 185 x 100 cm ebatları ile “Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı tablosundan sonra bilinen en büyük Osman Hamdi Bey eserlerinden biri.
Osman Hamdi Bey’in Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane’yi, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni kurduğu yıl olan 1882 aynı zamanda eserin de tamamlandığı tarih.
Sanat tarihçileri, müze direktörleri ve sanat uzmanları tarafından “başyapıt” olarak nitelendirilen görkemli tablo, 10 milyon lira açılış fiyatı ile satışa sunuluyor.
“Işıl ışıl bir resim.. Mimari unsurlar en ince detaylarına kadar adeta mücevher gibi işlenmiş ve Osman Hamdi Bey’in diğer resimlerine göre daha hareketli bir eser. ”
Prof. Dr. Zeynep İnankur
Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı
“Olağanüstü bir resim, sansasyonel bir vurgu, bu kadar zaman saklı kaldıktan sonra ortaya çıkması sanatımız için büyük bir kazanç”
Dr. Nazan Ölçer, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü
“1882 tarihli Yeşil Cami Önü, 1880-1900 yılları arasında dış mekân ve güncel sahneler döneminin ilk ve en iddialı örneklerinden birini oluşturmaktadır.”
Edhem Eldem, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü
“Şüphesiz Osman Hamdi’nin bir başyapıtı var karşımızda. Kompozisyon düzeni, figür yerleşimi ve sembolik referanslarıyla üretildiği dönemin en ilginç ve yaratıcı resimlerinden biri. Her bir
ayrıntısı titizlikle incelenmeyi hak ediyor”
Levent Çalıkoğlu, İstanbul Modern Müze Direktörü
Müzayedede ayrıca Türk resim sanatının usta sanatçılarından Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Halife Abdülmecid, İbrahim Çallı, Naci Kalmukoğlu, Şevket Dağ, Hikmet Onat ve Feyhaman Duran’a ait birbirinden değerli tablolar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Osmanlı ailelerine ait tuğralı gümüşler, Beykoz camları, tombaklar satışa sunulan eserler arasında..
“TÜRK HAYRANLIĞI”
Müzayedede ayrıca 18. yüzyılda Avrupa’da yaygınlaşan Türk hayranlığının yansıtıldığı sanat eserleri için özel bir bölüm ayrılmış. “Turquerie” başlıklı bölümde Osmanlı kıyafetli figürlerin yer aldığı porselenler, tepsiler, tablolar ve 19. yüzyıl sanat eserleri yer alıyor.
İlk dönem “Galle” imzalı vazolar, Fabius Brest imzalı tabloların yer aldığı oryantalist bölümü de koleksiyoncuları heyecanlandıracak nitelikte.
Turgay Artam’ın yöneteceği 291. müzayededeki eserler, 7 - 14 Mayıs 2016 tarihleri arasında Antik Palace’da görülebilir.
Müzayede kataloğunu, Süleyman Seba Cad. Talimyeri sok. No:2 Maçka adresinden temin edebilir veya www.artam.com internet sitesinden online kataloglara ulaşabilirsiniz. (0212) 236 24 60 numaralı telefondan müzayede hakkında bilgi alabilirsiniz.


alıntı

 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo