Birçok rahatsızlığın tetikleyicisi olan kansızlık her yaş grubunda görülen bir rahatsızlıktır. Genetik faktörlerin yanında beslenme ve yaşam düzenine göre meydana gelen kansızlık, birtakım önlemlerin alınmasıyla giderilebilir. Kırmızı kan hücresini üretmeye yardımcı besinler tercih etmek bu noktada önemlidir.
B12 vitamini başta olmak üzere demir ve folik asit bakımından zengin olan besinler kan üretimini destekler. Demir aynı zamanda kanla birlikte oksijen taşır. Bu da hemoglabin adı verilen proteinin üretilmesini sağlar. Hemoglabin seviyesinin düşük olması durumunda baş ağrısı, iştah kaybı, kabızlık ve konsantrasyon eksikliği görülür. Yetersiz beslenme ile birlikte ortaya çıkabilen kansızlığın asıl nedeni vücudun üretimi için gerekli mineralleri elde edememesidir. Siroz, anemi ve kanser gibi hastalıklarda kansızlık görülür. Bu nedenle kansızlık durumunda hemen bir uzmana görünülmesi ve bu durumun altında yatan nedenlerin öğrenilmesi gerekir.
Kansızlık nedeniyle aşırı yorgunluk, güçsüzlük, dikkat sorunu ve kasılmalar yaşanabilir. Bu nedenle kan yapan yiyecekleri tercih etmek gerekir.
Kuzu Ciğeri
Kuzu ciğer günlük olarak ihtiyaç duyulan demirin büyük bir bölümünü karşılar. Bu yiyeceğin içerisinde B12 vitamin başta olmak üzere A, B6, K vitamini, çinko, bakır ve selenyum bulunur.
Uskumru
Ton balığı ve somon ile birlikte B12 ve demir bakımından en zengin balıklardan birisi olan uskumru, kansızlık sorunu yaşayan kişilerin tüketmesi gereken bir balıktır.
Sığır Eti
Kalsiyum ve protein bakımından zengin bir besin olan sığır eti %11 oranında günlük alınması gereken demir miktarını karşılar. Potasyum ve fosfor da içerdiği için kan hücresi yapımında önemli rol oynar.
Yumurta
Protein başta olmak üzere demir içeren yumurta günde 1 adet tüketilmelidir. Doymuş yağ içerdiği için kolesterol bakımından da zengindir.
Brokoli
Mineral içeriği bakımından önemli bir besin olan brokoli A ve C vitamini de içerir. Kansızlık başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.
Ispanak
Manganez ve demir bakımından zengin olan ıspanak bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde ve kansızlığın giderilmesinde tercih edilmesi gereken bir besindir.
alıntı