Güzel Tablo

Evde Sos Yapımı

Gönderen Konu: Evde Sos Yapımı  (Okunma sayısı 7857 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Evde Sos Yapımı
« : 14 Eylül 2013, 21:22:56 »
Basit Cips Sosu

Kullanılan Malzemeler:

yoğurt
karabiber
tuz
nane
dilerseniz pulbiber

Hazırlık

Tarifin Hazırlanışı

biraz yoğurdu ezin çok sulu yada koyu olmasın içinede diğer malzemlerden koyun özeeeeeelliklede doritosla çok güzzel oluyor



Ev Yapımı Ketçap - 1

Malzemeler - 2 Adet Defne Yaprağı
- 2 Adet Domates
- 6 Adet Karanfil
- 3 Çay kaşığı Kırmızı Pul Biber
- 2 Adet Kuru Soğan
- 5 Diş Sarımsak
- 1 Su bardağı Sirke
- 1 Çay kaşığı Tarçın
- 3 Çay kaşığı Toz Şeker
- 1 Çay kaşığı Tuz
Hazırlanışı Domatesler yıkanır, soğan ve sarımsakla beraber doğranır. Hepsi beraber bir tencereye konup kapak kapatılır. Hafif ateşte 30-40 dakika pişirilir. Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. İçine defne yaprağı, sirke, karanfil, kırmızı pul biber, şeker, karabiber, tarçın ve tuz konup karıştırılır. Hafif ateşte ve kapak kapatmadan, ara sıra karıştırarak akıcı bir koyuluk oluncaya kadar kaynatılır. Tekrar tel süzgeçten geçirilir. Biraz soğuyunca cam şişe veya kavanozlara doldurulur. İyice soğuduktan sonra buzdolabında saklanır.

Tahinli Acuka

Malzemeleri:

2 Çorba Kaşığı Tahin
2 adet Çubuk Galeta
1 Baş Sarımsak(Orta boy)
Yarım kğ domates Salçası
1 Su bardağı çekilmiş Ceviz içi
1 çorba kaşığı acı kırmızı biber
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Kıvam alıncaya kadar zeytinyağı

Yapılışı:

Sarımsakları suyun içersine bırakalım .Böylece kabukları daha çabuk soyulacaktır.
Tuzlu olarak sarımsakları dövelim.
Yarım kğ salçayı derin bir kaba boşaltalım.
Çubuk Galetayı Robottan çekelim un gibi olsun.
Diğer malzemelerle beraber salçaya ilave edelim. Çok iyi bir şekilde karıştıralım.
Zeytinyağını arzumuza göre kıvam verdirerek ayarlıyalım.
Afiyet olsun.


Piliç Çıtır Sos
1 Kg Piliç Eti İçin (KanatBiftek veya pirzola)
1 Y. Kaşığı TATLI TOZ BİBER
1 Y. Kaşığı PUL BİBER
1 Çay Kaşığı KİMYON
1 Tatlı Kaşığı TUZ
1 Tatlı Kaşığı KARABİBER
1 Tatlı Kaşığı KEKİK
1 Y. Kaşığı SOYA SOSU
½ Çay Bardağı AYÇİÇEK YAĞI

Geniş bir kapta baharatlaray yağı ve soya sosu karıştırılır ve hazırlanıp yıkanmış olan piliç etlerinin üzerine dökülerek iyice karıştırır

Kendi Kırmızı Biber Sosunuzu Yapın

Malzemeler:

3 adet kırmızıbiber, ince ince doğranmış

2 diş sarımsak, güzelce doğranmış

250ml pirinç sirkesi

185gr pudra şekeri

2 çay kaşığı (tercihen deniz tuzu) tuz


Yapılışı:

1. Küçük, derin bir tavada malzemeleri karıştırın ve kaynatın.

2. Karışımınız, kaynar kaynamaz ateşi orta ısıya alın ve sos yarı yarıya azalana kadar, içten içe kaynamasına izin verin.

3. Elinizde koyu ve yapışkan kıvamlı bir sos kalacaktır (yaklaşık 30-45 dakikada bu kıvamı elde edersiniz).

4. Tavayı ateşten alın ve sos tamamen soğuyana kadar bekleyin.

5. Sosunuzu şişelere doldurun ve ağzı kapalı olarak muhafaza edin.


Evde Mayonez Yapımı
2 adet yumurta sarısı
1 bardak ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı limon suyu
tuz

Yapılışı

2 adet yumurta sarısının üzerine limonu damlatarak mikserde çırpalım.

İyice çırpıp krema haline gelince bir bardağa yakın yağı yavaş yavaş akıtalım.

Biz yağı dökerken mikser çalışır olsun.

Yağ olarak zeytinyağıda kullanabilirsiniz fakat tadı ağır olabilir.

Elma Sosu
Malzemeler:
6 çiğ elma (organik Golden elma tercih edilebilir)
1 bardak elma suyu
Çeyrek çay kaşığı tarçın

Hazırlanışı:
Elmaları yıkayın. Çekirdeklerini çıkarıp 3 cm’lik küpler şeklinde doğrayın. Orta boy bir tencerede elma suyunu kaynatın. Hemen elmaları ve tarçını ekleyin. Orta-kısık ateşe alın ve 20 dakika boyunca ağır ağır pişirin. Soğuk veya sıcak olarak servis edin.

Bu tarif atıştırmalık ve tatlı olarak veya kahvaltıda servise uygundur. Golden elmalar sindirimi canlandırmak için mükemmel bir yumuşak lif olan pektin açısından zengindir. Fakat başka çeşit elmalar da bu tarifin lezzetli olmasını sağlar. Elma suyu çoğu tatlandırıcının ağır etkisini yaratmadan bu yiyeceği tatlandırır.


Ev Yapımı Ketçap 2

Malzemeler - 1 Adet Dolmalık Kırmızı Biber
- 1.5 ( 3/2 ) Kg Domates
- 15 Çorba Kaşığı Esmer Toz Şeker
- 25 Dal Fesleğen
- 2 Çorba Kaşığı Karabiber
- 6 Adet Kırmızı Soğan
- 1.5 ( 3/2 ) Çorba Kaşığı Kişniş Tohumu
- 1.5 ( 3/2 ) Kg Salkım Domates
- 3 Diş Sarımsak
- 300 ml Sirke
- 1.5 ( 3/2 ) Çorba Kaşığı Sumak
- 1.5 ( 3/2 ) Çorba Kaşığı Tuz
- 4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
Hazırlanışı Bu tariften iki litreye yakın ketçap çıkar. 6 adet kırmızı soğanı doğrayın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla 10 dakika çevirerek kavurun. İçine 1,5 kilo ufak boy salkım domates ekleyin. 1,5 çorba kaşığı kişniş tohumu, 1,5 çorba kaşığı sumak (tane yoksa toz), 3 diş sarımsak ve 1,5 çorba kaşığı karabiber ve eş miktarda islenmiş tuz da ekleyin. Tatlarının güçlenmesi için malzemeleri havanda sırayla dövüp karışıma 2 çorba kaşığı da zeytinyağı katın. Tüm bu karışımı tavada pişen soğan ve domatese katın. Hemen ardından 1,5 kilo kadar daha iri domatesi rendeleyerek koyun. 1 adet dolmalık kırmızı biberi de ekledikten sonra suyunu bir tık çekene kadar kaynatın. Sonra, tepeleme 15 çorba kaşığı kahverengi şeker ve 3 çay bardağı (300ml.) üzüm sirkesini de ekleyin ve bu şekilde 30 dakika daha pişirin. Pişme sürecinin son 7-8 dakikasında 20-30 yaprak fesleğeni içine atıp karıştırın. Sonra tel bir kevgirden süzün. Burada güç kullanarak kevgirin kenarlarına bol bol bastırın. Kırmızıya çalan, karizmatik bir turuncu renkteki ketçabınız hazır olacak. Kaynar suda bekleterek dezenfekte ettiğiniz orta boy şişelere bölüştürün. Şişeyi kapak kısmına kadar doldurun ve zeytinyağı kullanarak havayla temasını engelleyin. İçerdiği Vitaminler A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12


Kahvaltılık Domates Sos

MALZEMELER
2 kg domates (Çanakkale domatesi daha iyi olur)
4 adet sivri acı biber
1 tutam maydanoz
yarım çay bardağı sıvı yağ
tahmini tuz

YAPILIŞI
Domatesleri yıkayın tencereye rendeleyin biberleride yıkayın çekirdeklerini çıkarın küçük küçük tencereye doğrayın yağını ve tuzunuda koyun yarım ateşte domatesin çiğ kokusu gidene kadar pişirin maydanozları yıkayın minik minik doğrayın tencereye ekleyin bir taşım kaynatın ocağı kapayın daha sıcakken kavanozlara doldurun (iki kavanoz çıkıyor) kavanozların kapaklarını sıkıca kapayın (ben hep kavanozlara yeni kapak alırım sağlam olsun belki hava alır yiyecekler bozulur diye) kavanozların soğumasını bekleyin tam soğuyunca buzdolabında muhafaza edin (eğer kışlık yaparsanız) yok kışlık deyilde hemen yiyeyim derseniz hiç kavanozlarla uğraşmayın müsait bir kaba koyun kışı beklemeden yiyin yapanlara afiyet olsun...


Yoğurtlu Kanepe Sosu

Malzeme
8 Çorba Kaşığı Süzme Yoğurt
4 Çorba Kaşığı Labne Peyniri
6 Yaprak Dereotu
2 Diş Sarımsak
1/2 Çay Kaşığı Tuz


Yapılışı:
Süzme yoğurt ile labne peynirini bir kaba koyup iyice karıştırılalım. İçine ince kıyılmış dereotunu, dövülmüş sarımsağı ve tuzu da ekleyelim. Tekrar karıştıralım. Sosumuz hazır.


Kanepe Sosu


Malzeme
8 Çorba Kaşığı Acı Biber Salçası
4 Çorba Kaşığı Tatlı Biber Salçası
4 Çorba Kaşığı Galeta Unu
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
5 Diş Sarımsak
1/2 Paket Yedi Türlü Baharat
1 Çay Bardağı İri Dövülmüş Ceviz


Yapılışı:
Acı biber salçasıyla tatlı biber salçasını iyice birbirine yedirelim. Galeta ununu, tereyağını, dövülmüş sarımsakları ve cevizleri katalım. Son olarak da aktarlarda satılan ve çeşitli baharatları aynı pakette barındıran “yedi türlü baharat”ı ekleyelim. Tekrar karıştıralım. Acıkamız hazır. Acıkayı kahvaltıda da kullanabilirsiniz.

Dömi Glas Sos

Dömi Glas Sos Tarifi
Malzemeleri: 3 kilogram sığır kemiği,
200 gram havuç (1 adet büyük boy),
2 adet orta boy kuru soğan,
1 diş sarımsak,
1 demet maydanoz sapı,
3 adet defne yaprağı,
1 kahve fincanı un,
5 adet tane karabiber,
1 çay bardağı domates salçası,
250 gram margarin,
6 litre su, Yeterince tuz.
Yapılışı: 1- Büyükçe bir tencereye margarin
yağını koyup, eritelim. 2- 5′er cm. boyunda parçaladığımız kemikleri, tencereye ilave edip, kemikler iyice kızarıncaya kadar kavuralım. 3- Unu, kavrulan kemiklere ilave edip, karıştıra karıştıra 3-4 dakika daha kavuralım.
4- Bu esnada soyup, yıkayıp, iri parçalar halinde doğradığımız sebzeleri de tencereye ilave edip, ara sıra karıştırmak şartı ile sebzeler kızarıncaya kadar kavuralım.
5- Salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra, yeterince tuzu, karabiberi ve 6 litre kadar suyu tencereye koyup, tencerenin ağzı açık olarak kaynatmaya başlayalım.
6- Üzerinde biriken köpükleri delikli bir kevgirle alıp, atalım.
7- Hiç köpük kalmadığı zaman, tencerenin ağzını kapatıp, en az 4 saat kaynatalım.
8- Suyunu süzüp,bir tencerede bekletelim. Soğuyunca üzerinde biriken donmuş yağları bir kevgir ile alıp, başka bir yerde kullanmak üzere kaldıralım.
9- Et suyunu tekrar ocağa koyup, 1,5-2 saat kadar daha kaynatarak ocaktan indirip, soğutalım.
10- Pelteleştikten sonra buzdolabında muhafaza edip, ihtiyacımız olduğu kadar kullanalım.
NOT: Hazırladığımız bu dömiglas sos,et suyunun özüdür.Pişireceğimiz yemeklere ve salçalara birkaç kaşık koyarak, çok nefis tatlar elde edebiliriz.

Acılı Sos Yapılışı
Acı ile aranız iyiyse, Türk mutfağının vazgeçilmeyen lezzetleri arasında bulunan, hemen her yemekte rahat bir şekilde kullanılabilecek domatesten yapılan acılı sos çok hoşunuza gidecek. Oldukça kısa bir sürede yapılabilen yemeğe değişik acılı sos ile değişik bir tat verebilirsiniz.

Üstelik bu sosu kapalı ve hava almayan bir kap ile buzdolabında çok uzun süreler boyunca saklayabilme imkânınız var.

Acılı Sos Malzemeleri;

1- 300 Gram domates

2- Fesleğen yaprağı

3- 2 Adet kırmızıbiber

4- 3 Diş sarımsak

5- 1 Tatlı kaşığı zeytinyağı

Acılı Sos Hazırlanışı;

1- Öncelikle elinizdeki domatesleri soyun

2- Kırmızıbiberi ve sarımsağı ince bir şekilde doğrayarak ateşte ezin.

3- Damak zevkinize bakara fesleğen ve domatesi ince doğrayıp ilave edin.

4- Tuzu ilave edin ve kapağını kapatarak pişmeye bırakın.

5- Suyu çekene kadar ( ortalama 15 dakika ) pişirmeyi sürdürün.

6- Sos kıvamı hoşunuza gittiği zaman içerisine zeytinyağı ilave edin ve ateşin üzerinden alın.


Mangal Sos

Mangal Sos

2 çorba kaşığı domates salçası, 2 çorba kaşığı biber salçası, tuz, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı ve 2 diş sarmısağı blendırdan geçirin. Yarı yarıya pişmiş etlerin özerine bu sostan sürerek etleri pişirebilirsiniz.


Kahvaltılık Çemen Sosu
Hazırlanışı:

Çemeni dövüp bir kâseye koyunuz.
Kırmızıbiber, kimyon, dövülmüş sarmısak, tuz ve karabiber katıp karıştırınız.
Biraz su ilâvesi ile yoğurt kıvamına getiriniz.

Not: Ekmeğe sürülüp kahvaltıda yendiği gibi arzuya göre içine ince kıyılmış pastırmada ilave edilebilir.


Zeytinyağlı Kahvaltı Sosu
Malzemeler:

Sızma zeytinyağı
- Karabiber
- Ceviz içi
- Beyaz peynir
- Kaşar peynir
- Pul biber
- Kekik
- Nane
- Siyah veya yeşil zeytin
- Bir tutam tuz
- Birkaç damla limon
ve sarımsak

Yapılışı:

Hepsini karıştırılarak sos hazırlanır.Ekmeklerin üzerine sürüp afiyetle yenir.


Rumeli Usulü Kahvaltılık Sos
5 kg közlenmiş kırmızı salça biberi (paprika)
2 kg közlenmiş patlıcan
1-2 kg havuç
1-2 demet maydanoz
½ litre sıvı yağ
1 çay bardağı sirke
1 su bardağı domates salçası
pulbiber
sarımsak (bol miktarda)
tuz

YAPILIŞI:

Közlenmiş patlıcanlar ve közlemiş paprika biberler, kazınıp haşlanan ve küp küp doğranan havuçlarla birlikte, robottan geçirilir. Domates salçası, sirke, yağ, tuz, biber eklenip karıştırılır. 10 dakika kaynatılır.

Arzu edilen miktarda sarımsak eklenir. İyice kaynatılıp sıcakken steril kavanozlara konulup kapakları kapatılır.

Kavanozlar ters çevrilir tezgâh üzerinde bir gece bekletilir. Ertesi sabah kapak kontrolü yapıldıktan sonra serin yerde saklanır.


Acılı Kahvaltı Sosu
Malzemeler
4 su bardağı kadar domates salçası
(1 su bardağı biber salçası olursa iyi olur)
Yarım çay bardağı zeytin yağı
3 diş sarımsak
1 dilim bayat ekmek yarım su bardağı ceviz
karışık baharat
yarımşar tatlı kaşığı pul biber, karabiber,
kimyon, sumak, yenibahar, kuru nane, kekik,poy baharatı tuz

Hazırlanışı

Salça zeytinyağıyla kavrulur.
İçine önce ezilmiş sarımsaklar katılıp karıştırılır.
Daha sonra baharatlarla iyice karıştırılıp
bir iki dakika sonra ocaktan alınır.
İçine bayat ekmek ve dövülmüş ceviz katılır.
Ekmeğe sürülecek yumuşaklıkta olması için
ekmek ve ceviz miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Çünkü kullanılan salçadan salçaya fark vardır.
Kimisi daha sulu olduğu için 2 dilim ekmek kaldırabilir.



Edirne Usulü Salata Sosu

Malzemeler (400 gr. sos için):
1 su bardağı mayonez
2 kahve fincanı limon suyu
1 kahve fincanı su
1/2 çay kaşığı toz şeker
50 gr. rendelenmiş beyaz peynir

Yapılışı:
Malzemenin hepsini iyice karıştırıp bir şişeye doldurun ve gerektiği zaman iyice çalkalayıp kullanın.

Not: Beyaz sirke bulunduğu yerde limon suyu yerine beyaz sirke kullanılabilir.


Hardallı Turşulu Sos
Malzeme:
4-5 adet kornişon turşu
1 tatlı kaşığı hardal
2 çorba kaşığı Bizim Mutfak Mayonez
3-4 dal dereotu
1 çorba kaşığı Altın Hasat Sızma Zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu

Tüm malzemeyi mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar karıştırın. Her türlü yeşil salata ile servis yapabilirsiniz.






 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo