Mis kokulu sıcak ziyafet
TAVUKLU BÖREK(4 Kişilik)
4 adet milföy hamuru, 2 adet tavuk kalçası, 1 adet domates, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet kırmızı soğan, 1 adet sivri biber, 1 adet yumurtanın sarısı, 2 çorba kaşığı susam, tuz
Tavuk etini uzun şeritler halinde doğrayın. Domatesin kabuklarını soyup küp doğrayın. Zeytinyağını bir tavaya alıp tavukları 2 dakika kavurun. Üzerine ince kıyılmış soğan, sivri biber ve domates ilave edin. Tuzunu ayarlayın. 5 dakika harlı ateşte pişirip ocaktan alın. Oda sıcaklığında 5 dakika bekletilmiş milföy hamurlarının içine harcı paylaştırın. Üçgen şeklinde katlayıp kenarlarına hafifçe bastırın. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp, susam serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirip servis yapın.
Mis kokulu sıcak ziyafet
PASTIRMALI PATATESLİ BÖREK(8 Kişilik)
4 adet yufka, 5 adet patates, 150 gram pastırma, 1 adet soğan, 3 adet sivri biber, tuz, karabiber, kimyon, 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı sıvıyağ, üzeri için: 1 adet yumurtanın sarısı, 2 çorba kaşığı su
Patatesleri haşladıktan sonra geniş bir kaba alın ve ezin. Üzerine rendelenmiş soğan ve ince kıyılmış sivri biber ekleyin. Baharatları ve ince kıyılmış pastırmayı ilave edip karıştırın. Ayrı bir yerde su ve sıvıyağı karıştırıp kenara alın. 1 adet yufkayı düz bir zemine yayıp, üzerini sıvıyağlı karışımla ıslatın. İkinci yufkayı üzerine kapatın ve dörde bölün. Daha sonra her parçayı kendi içinde üçe bölün. Yufkaların kalın taraflarına harç koyup kenarlarını içe katlayın. Üç parmak genişliğinde ve çok gevşek olacak şekilde sarın. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Yumurta sarısı ile suyu çırpıp böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişirip sıcak servis yapın
Mis kokulu sıcak ziyafet
SOSİSLİ ŞİŞ BÖREK(3 Kişilik)
SOSİSLİ ŞİŞ BÖREK(3 Kişilik)
3 adet sosis, 2 adet yufka, kızartmak için: sıvıyağ
Sosisleri yarım cm kalınlığında dilimleyip kenara alın. Yufkaları üst üste koyun ve dörde katlayın. Sosislerden biraz daha büyük bir kapak yardımıyla yufkalardan yuvarlaklar çıkarın. Daha sonra çöp şişlere bir adet sosis ve bir yufka katı olmak üzere dizin. Sıvıyağda kızartıp sıcak servis yapın.
Mis kokulu sıcak ziyafet
PIRASALI AÇMA BÖREK(6-8 Kişilik)
Hamuru için: 4 su bardağı un, bir buçuk su bardağı su, fındık büyüklüğünde yaşmaya, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı (sıcak olmayacak), iç harcı için: 4 adet pırasa, 2 adet havuç, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı biber salçası, tuz, karabiber, kimyon, pulbiber
Hamuru hazırlamak için, suyu geniş bir kaba alın. Üzerine yaşmaya ekleyip eritin. Un, zeytinyağı ve tuz ilave edip yoğurun. Hazırladığınız hamuru üzeri örtülü olarak oda sıcaklığında yarım saat dinlenmeye bırakın. Diğer taraftan pırasaları doğrayın. Aynı robotun rende bıçağıyla havucu rendeleyin. Tereyağını kızdırıp pırasa ve havucu yumuşayana kadar kavurun. Üzerine salça, tuz ve baharatları ekleyip kenara alın. Hamuru 8 bezeye ayırın. Unlu zeminde her parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına tereyağı sürüp dörderli olarak üst üste koyun (en üstte kalanlara yağ sürülmeyecek). Her iki parça hamuru da unlanmış zeminde tepsinizin büyüklüğünde açın. İlk parçayı yağlanmış tepsiye yerleştirin. Pırasalı harcı üzerine döküp, açtığınız ikinci parça hamuru tepsiye yerleştirin. Kalan tereyağını üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Mis kokulu sıcak ziyafet
BULGURLU CEVİZLİ BÖREK(8 Kişilik)
Kişilik)
6 adet yufka, 1 su bardağı köftelik bulgur, yeteri kadar sıcak su, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet orta boy soğan, 250 gram kıyma, 1 su bardağı ceviz içi, yarım demet maydanoz, tuz, karabiber, pulbiber, 1 adet yumurtanın akı, 1 su bardağı galeta unu
Bulguru bir kaba alıp üzerine bulgurla aynı seviyede olacak şekilde sıcak su ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika şişmesini bekleyin. Tereyağını bir tavaya alıp kızdırın. Üzerine ince kıyılmış soğan ve kıyma ekleyip kavurun. Ocağı kapatıp bulgur, ceviz, kıyılmış maydanoz, karabiber, pulbiber ve tuz ekleyin. Harmanlayıp kenara alın. Yufkaları üst üste koyup dörde bölün. Geniş kısımlarına harç koyup, kenarlarını içe doğru kapatıp sarın. Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayın. Önce çırpılmış yumurta akına, daha sonra galeta ununa bulayıp kenara alın. Hafifçe yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip sıcak servis yapın.
Mis kokulu sıcak ziyafet
ISPANAKLI BÖREK(6 Kişilik)
4 adet yufka, yarım kg ıspanak yaprağı, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet soğan, yarım su bardağı ufalanmış beyaz peynir, 2 çorba kaşığı un, 1 su bardağı süt, tuz, karabiber, üzeri için: 1 adet yumurtanın sarısı
Tereyağını tavaya alıp ince kıyılmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine ince kıyılmış ıspanağı koyun. Ispanak diriliğini kaybedinceye kadar pişirin. Un ekleyip karıştırın. Daha sonra sütü ilave edin ve 5 dakika pişirin. Peyniri tavaya ekleyip ezin. Tuz ve karabiber ilave edin. Karıştırıp ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Yufkaları 4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesin. Uç kısmına ıspanaklı harç koyup muska şeklinde katlayın. Yufka ve harç bitene kadar işleme devam edin. Üzerine yumurta sarısı sürüp yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip servis yapın.
Mis kokulu sıcak ziyafet
PEYNİRLİ PIRTIK BÖREĞİ(6 Kişilik)
4 adet yufka, 1 adet orta boy soğan, 1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir, yarım demet maydanoz, 4 çorba kaşığı tereyağı ya da margarin, 1 su bardağı süt, 2 adet yumurta, tuz, karabiber
Soğanı incecik kıyıp geniş bir kaba alın. Üzerine peynir, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Tereyağını eritip bir kaba alın. Ilındıktan sonra süt ve yumurta ilave edip iyice karıştırın. Bir fırın tepsisini yağlayıp, 1 adet yufkayı kenarlardan taşacak şekilde içine yayın. Üzerine sütlü karışımdan serpin. Kalan yufkaları iki parmak genişliğinde koparın ya da kesin. Sütlü karışıma batırıp üç gruba ayırın. İlk grubu tepsiye gelişigüzel yerleştirin. Üzerine peynirli harçtan koyun. İkinci grubu tepsiye koyun ve yeniden harç serpin. Kalan yufka ve peynirle üçüncü kez aynı işlemi tekrarlayın. Son olarak tepsinin kenarlarından sarkan yufkayı ortaya doğru toplayarak böreğin üzerini kapatın. Kalan sütlü karışımı üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Mis kokulu sıcak ziyafet
PATATESLİ BÖREK(30 Adet)
5 su bardağı un, 1 su bardağı süt, 2 çorba kaşığı yoğurt, yarım çay kaşığı sirke, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 adet yumurta, tuz, üzeri için:, 175 gram eritilmiş margarin, 1 su bardağı sıvıyağ, içi için: 1 kg patates, 3 adet büyük boy soğan, bir buçuk çay bardağı zeytinyağı, 300 gram rendelenmişbeyaz peynir, tuz, pulbiber, karabiber
Bir kaba elediğiniz unun ortasını havuz şeklinde açın. Yumurtalardan birinin sarısını, üzerine sürmek için kenara ayırın. Una, yumurtanın akını ve diğer yumurtayı ekleyin. Üzerine süt, yoğurt, sirke, sıvıyağ ve bir tutam tuz ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat dinlendirin. Dinlenmiş hamurdan 15 tane beze yapın. Bezelerin her birini 3'e bölün ve pasta tabağı büyüklüğünde açın. Birinci hamurun üzerine erimiş margarinden sürün. Üzerine ikinci hamuru koyup tekrar margarin sürün. Üçüncü hamuru en üste yerleştirin. Aralarına sürdüğünüz yağın donması için hamurları yarım saat dinlendirin. Üst üste koyduğunuz hamurları bir oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın ve üzerine sıvıyağ sürün. Hamuru ortadan ikiye bölün. İçi için patatesleri haşlayın, kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Yemeklik doğranmış soğanları zeytinyağında kavurun. Üzerine rendelenmiş patatesleri ilave edin ve karıştırın. Rendelenmiş beyaz peynir, tuz, pulbiber ve karabiberi ekleyip karıştırdıktan sonra tencereyi ateşten alın. Ortadan ikiye böldüğünüz hamurların geniş kenarına patatesli karışımdan koyup rulo şeklinde sarın. Ruloyu kendi etrafında sarıp gül böreği şekli verin. Hamurların hepsine aynı işlemi uygulayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
KABAKLI BÖREK(8-10 Kişilik)
Hamuru için: 5 su bardağı un, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı sirke, 4 çay bardağı su, 50 gram margarin, tuz, içi için: 4 adet orta boy kabak, 50 gram margarin, 3 çorba kaşığı un, 1 çay bardağı süt, 1’er demet maydanoz ve dereotu, yarım su bardağı ufalanmış beyaz peynir, tuz, karabiber
Hamur hazırlamak için, unu derin bir kaba alıp ortasını açın. Sıvıyağ, sirke, tuz ve suyu ilave edip iyice yoğurun. Üzeri örtülü olarak 15 dakika dinlendirin. Böreğin içini hazırlamak için, kabakları rendeleyip üzerlerine tuz serpin ve kenara alın. Margarini geniş bir tavada eritin. Üzerine unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun. Tuzladığınız kabakların sularını elinizle sıkıp tavaya koyun. 5 dakika kavurduktan sonra sütü de üzerine ekleyin. 1-2 dakika sonra ince kıyılmış dereotu, maydanoz, beyaz peynir, tuz ve karabiberi de ekleyin. 5 dakika daha kavurup kenara alın. Hamur malzemesindeki 50 gram margarini eritin. Dinlenmiş hamuru 10 eşit parçaya bölün. Her parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açın. Bu parçaların üzerine fırça yardımı ile kenarlarına yaklaşmayacak şekilde margarin sürün. Parçaları beşerli olacak biçimde üst üste koyun. En üstteki parçaya yağ sürmeyin. Bu parçaları elinizle çekerek kare halinde açın. Masaya yayıp kenarlarını bıçakla keserek düzeltin. Sonra büyük kareler şeklinde kesin. İç harcından bu parçalara koyup hamurun kenarlarını içe doğru sararak muska şeklinde kapatın. Üstlerini yağlayıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
TAZE SOĞANLI BÖREK(8 Kişilik)
Hamuru için: 2 su bardağı tepeleme un, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı sirke , 1 adet yumurta, içi için: 2 demet taze soğanın yeşil sapları, 100 gram beyaz peynir, 1 adet yumurta, tuz, karabiber
Hamur için un, sıvıyağ, yoğurt, karbonat, sirke ve yumurtayı bir kapta karıştırıp yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında 15 dakika dinlendirin. Bu arada taze soğanların yeşil kısımlarını iri iri kıyın. Üzerine tuz döküp elinizle birkaç dakika iyice ovun. Sonrasında avuç içinde sıkarak acı suyunu atın. Sıktığınız soğanların üzerine beyaz peynir, yumurta, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. Dinlenmiş hamuru yuvarlayıp 8 eşit parçaya bölün. Her parçayı, unlanmış zemin üzerinde, pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurlardan 4 tanesini, aralarına sıvıyağ sürerek üst üste koyun ve fırın tepsinizin büyüklüğünde, merdane yardımıyla açarak tepsiye yerleştirin. Üzerine soğanlı malzemenin tümünü döküp, yayın. Kalan 4 adet hamuru, yine aralarına sıvıyağ sürüp üst üste dizin. Bunları da tepsi büyüklüğünde açıp, soğanlı malzemenin üzerine yerleştirin. Üzerine biraz sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.