Güzel Tablo

Sodanın Zararları Var mıdır?..

Gönderen Konu: Sodanın Zararları Var mıdır?..  (Okunma sayısı 1163 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Sodanın Zararları Var mıdır?..
« : 09 Temmuz 2016, 00:04:54 »



Karbondioksitin vücut için istenmeyen maddelerden olduğunu belirten uzmanlar, karbondioksitli sodanın zararları hakkında önemli uyarılarda bulunuyor.

Sodanın vücuda zararları

Vücut için istenmeyen madde olan karbondioksit ile işlenmiş sodaların vücut için zararlı olduğunu belirten uzmanlar, özellikle yüksek tansiyon sorunu yaşayanların soda içerken çok dikkatli olması tavsiyesinde bulunuyor.

Birçoğumuz yemeklerden sonra sindirimi hızlandırması ve yağları atması için soda içsek de aslında durum hiç de düşündüğümüz gibi değil. Karbondioksit katkısı ile üretimi gerçekleştirilen sodaların yararlarından çok zararlarının bulunduğu bir gerçek. Bu nedenle doğal mineralli suların tercih edilmesi gerekenleri, karbondioksit katkısı olmadan şişelenmiş olanlar olmalı.

Soda tansiyonu yükseltir

Normal şartlar altında insan vücudu oksijeni alıp, karbondioksiti vücuttan dışarı atmaya programlıdır. Hücrelerin içinde bulunan enerjinin yakılması, dinamizm, zihinsel fonksiyonlar gibi daha birçok eylemin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi, kandaki oksijen oranıyla ilişkili bir durumdur. Yani kanda yeterli miktarda oksijen ve mümkün olduğunca az düzeyde de karbondioksit bulunmalıdır.

Diğer bütün gazlı içeceklerde olduğu gibi sodanın içinde de yüksek oranlarda karbondioksit bulunmaktadır. Bu durum, normalde karbondioksit katkısı olmadan şişelenmesi gereken doğal mineralli suların içeriğinde yüksek miktarlarda karbondioksit bulunmasına yol açar.

Doğal mineralli sularda bulunan mineraller çoğunlukla karbonat ve sülfat gibi tuzlar içerirler. Bunlar, isimleri tuz olsa da normalde tuz tadı vermezler. Tıpkı tatlı tadı vermediği halde kan şekerini yükseltebilen pilav, patates gibi... İşte bu tuz tadı vermeyen mineral tuzlarının da tansiyonu yükseltme özellikleri bulunur.

Zayıflamak için soda içmek doğru değil

İçeriğinde tuz bulunan sodaları çok sık tüketmek, vücutta ödem oluşumunu tetiklemekte ve ödemin kronikleştirdiğine neden olmaktadır. Ödemin kronikleşmesi halinde de vücutta bulunan yağların yakılması dolaylı olarak yavaşlar. Çünkü böbreklere ulaşan su vücutta bulunan ödem nedeniyle azalır. İdrarın rengi koyulaşır, kokusu ağırlaşır. Ödem nedeniyle böbrekten tamamen atılamayan toksinler, böbreğe uzanan kılcal damarlar yoluyla kana geri emilir ve vücutta yeniden dolaşıma katılır. Karaciğer bu kanda dolaşan toksik maddelerle ilgilenmek zorunda kalarak onları etkisiz hale getirmeye çalışır. Bu esnada, karaciğerin asli görevlerinden olan yağları yakma eylemi yavaşlar.

Ödem varken, karaciğer düzenli olarak yağ yakmak yerine, detoks yapmakla meşgul olduğundan, zayıflamak için yapılan diyetlerden beklenen sonuçlar alınamayabilir. Hamilelerde de tüm vücut genelinde ödemi şiddetlendirir, kilo artış hızını etkiler.

Yemek sonrası soda içmenin yararı yok

Yemekleri hızlı bir şekilde yediğimizde yuttuğumuz hava midede gaz birikimine neden olur. Bu birikimin üzerine sodanın gazı eklendiğinde midede bulunan gazın dışarı atılması kolaylaşır ve mekanik anlamda bir rahatlama meydana gelir.

Bileşiminde sindirim enzimi olmadığı için soda, sadece midedeki gazdan kaynaklanan gerginliği atmaya yardımcı olur. Yemek sonrası soda tüketiminde, tüketimin sonrasındaki saatlerde sodanın içeriğindeki tuzlar sayesinde oluşacak olan ödemin de hesaba katılması gerekir.

Yapılan araştırmalar, ağır sporlar yapılmadığı takdirde günlük beslenmeye soda gibi gazlı içeceklerin ilave edilmesine gerek olmadığını ortaya çıkardı. Ayrıca sodadan elde edilen mineraller de bakliyat, sebze, et, balık, kuruyemiş gibi sağlıklı besinler yoluyla pekâlâ alınabilir.

Fazla soda böbrekte taşı yapar

Vücuda sürekli ve yüksek oranlarda mineralin verilmesi durumlarında hepsi olmasa bile bazı minerallerin vücutta zarara yol açabileceği de gözden kaçırılmamalıdır. Soda gibi gazlı içeceklerde bulunan flor mineralinin vücutta fazla miktarda birikmesi, florozis olarak adlandırılan olaya neden olur ve süreç dişler sararması ile sonuçlanır.

Yine soda gibi gazlı içeceklerin zengin içeriklerinden olan kalsiyum da böbreklerde taş oluşumuna neden olabilir.

Bütün bu bilgiler ışığında tansiyonun ölçülerek çok düştüğü tespit edildiğinde soda içmek güvenli olabilir. Fakat beslenme ve diyet uzmanları eşliğinde yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulayanlar, her gün düzenli olarak gerekli mineralleri ve besinlerle aldıkları için sodaya ihtiyaçlarının kalmayacağı bilinmelidir.
alıntı

 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo