Hasan Paşa Köftesi Yapılışı
Köfte malzemesi;
750 gr yağsız kıyma
2 dilim su ile ıslatılmış sıkılmış ekmek
1 adet orta boy rendelenmiş kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Püre malzemesi;
3-4 adet orta boy haşlanmış patates
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Diğer;
2 orta boy domates kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış
1,5 – 2 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi
Sosu için;
Yarım yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
3-4 bardak su ( et suyu varsa tercih edilir)
Hasan Paşa Köftesi Yapılışı Tarifi'nin Yapılışı
Merhabalar,
Tadı tuzu yerin de şöyle güzel bir köfte yapmaya ne dersiniz.”Hasan Paşa Köfte ” yapmak isteyenler ile hadi başlayalım….
İlk önce patateslerimizi yıkayalım ve haşlayalım..patateslerimiz haşlanırken biz köftelerimizi hazırlayalım…
Soğanı rendeleyelim acı suyunu sıkalım..ekmeğimizi su ile ıslatalım ve avucumuz da sıkalım sonra da sıkılmış ekmekleri ufalayalım…ekmeğimizi soğanımızı tuzumuzu ve karabiberimizi bir borcama koyalım köftelik kıymamızı da alarak hepsini bir 10 dakika kadar yoğuralım yoğurma aşamasın da ellerimizi sıvı yağ ile yağlayarak kıymamızı yoğuralım ki kıymayı toplayabilelim…kıymayı tabiri yerinde ise çürütelim tüm malzemeler birbiri ile tanışsın kaynaşsın…köfte olacak kıyma şimdi sırasını beklesin bir taraftan da dinlensin…
Haşlanmış patatesleri soyalım ezecekle patatesleri ezelim yada rende ile rendeleyelim… Ezilmiş patateslere ısıtılmış süt ilave edelim tuzunu ve karabiberini de ekleyerek püre yapalım…
Kaşarları rendeleyelim…
Domateslerin kabuklarını soyalım zar gibi küp küp doğrayalım…
Şimdi doğranmış domatesleri borcamın altına yayalım..Domateslerin üzerine köftelerimizi yerleştireceğiz..
Dinlenmiş köftemizi alalım köfteyi 10 eşit parçaya bölelim….Köftelerin ortasını çukurlaştıralım çanak gibi yapalım köftelerin ortasında bir çukur oluşturalım küçük köfte kaselerimiz olsun….resimlerden görebilirsiniz..
Köfte çanaklarının ortalarına 1 bardak kaşar peyniri rendesini eşit paylaştıralım.. köftelerin en üstüne de elimizde yuvarlayıp yatsılaştırdığımız pürelerimizden kapak gibi yapalım ve köfteleri kapatalım..köfteler hazır..siz isterseniz püreyi krema torbası ile helezon şeklin de yada şekilli olarak da sıkabilirsiniz…
Fırınımızı 180-200 derece arasında orta ısıya ayarlayalım fırınımız ısınmaya başlasın…
En son aşama ya geldik köftenin sosunu hazırlayacağız..bir tavaya tereyağ ve sıvı yağı alalım içine de unumuzu ekleyelim ve hafif kavuralım kokusu çıksın salçamızı ekleyelim bir 2-3 dakika kadar kısık ateşte salçayı da kavuralım şimdi varsa 3-4 bardak et suyumuzu yoksa normal suyumuzu ekleyerek salçayı açalım tuzumuzu karabiberimizi de ekleyelim bir 3-4 dakika kadar da salçamızı fokurdatalım …sosumuz hazır…
Hazırladığımız sosu bir cezveye alalım ve köftelerin aralarından borcama dökelim… Yemeğin sosu suyu köftelerin üstüne çıkmamalı buna dikkat edin…resimlerden görebilirsiniz…Kabı sıcak fırına sürüp köfteleri 40 dakika kadar pişirelim son 5 dakikasın da borcamı fırından çıkartalım köftelerin üzerine kalan yarım su bardağı kaşar rendesini de serpelim ve köfteleri tekrar 5 dakika fırına sürelim kaşarlar köftelerin üzerin de erisin ama çok da sertleşmesin..köfteler pişti fırından alalım …..sıcak sıcak sosu ile beraber tabağa alarak servis yapalım…
Pişirme süresi ve ısısı fırından fırına değişir …lütfen siz normal de fırın da köfteyi nasıl pişiriyorsanız o şekilde pişirin ısı ve zaman size kalmış
)))) ….
Sosa un eklemek istemez iseniz sosunu sadece salçayı sulandırıp tuz karabiber ekleyerek de yapabilirsiniz..
Ben tarifi Allah rahmet eylesin AMİN Tuğrul Şavkay beyin tariflerinden öğrenmiştim ..kendisi köfteleri anlattığım şekil de sos da dahil hazırlıyor fakat arasına kaşar koymuyordu ben onun tarifine bir fark olarak ortasına kaşar ekliyorum…
Afiyetler olsun…hoşçakalın.