Güzel Tablo

Desen çalışmalarında dikkat edilecek hususlar

Gönderen Konu: Desen çalışmalarında dikkat edilecek hususlar  (Okunma sayısı 9901 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mavi

  • Genel Moderatör
  • *****
  • İleti: 166
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bay
Desen çalışmalarında dikkat edilecek hususlar
« : 22 Ağustos 2013, 17:08:48 »
Hepimiz resme kalemlerle, boyalarla bir şeyler çizerek başlamısızdır.Çizgilerle yapılan resim çalışmalarına desen denir, kalem , fırça ve çeşitli uçlarla çalışılabilinir. Bedri Rahmi Eyüboğlu kitabında" resmi dört atlı çeker; çizgi, leke, renk , benek" der.Desen çalışmaları sadece çizgilerle yapıldığı gibi , çizginin yanında lekeler de kullanılabilinir,renkli de olabilir, o zaman desen tanımı için "renk kaygısı duyulmadan yapılan resimlerdir diyebiliriz. İyi bir resim yapabilmek sağlam bir desen bilgisinden geçer.Bazılarını görürsünüz pat diye modern resme geçerler ve alt yapıları zayıf kalır, resimlerinde bir eksiklik hep hissedilir . Desen çalışmalarındaki özellikler klasik ve modern resimde değişmez.

1-Çizimimiz canlı bir nesne ise kağıdın üst tarafında bir köşeye küçük bir krokisini çizin . Bu çizimde hareketi, bütünü yakalamanızı kolaylaştırır. Konuyu tanımak , anatomiyi bilmek , iyi bir desen çalışması için gereklidir.

2-Kalem hiç bastırılmadan çok hafif çizgilerle araştırıcı çizgi dediğimiz çok çizgili çalışılır. Daha sonra istediğimiz çizgileri kuvvetlendiririz .Çizgiler bilek hareketi ile değil kol hareket ettirilerek çizilir. Ben öğrencilerime silgi kullandırmazdım ,silgiyi son aşamada değişik bir form yakalamak için kullanabilirlerdi .Sıkça silmek yerine iyi görmek doğruyu çizmek amaç olmalı.

3-"Az çiz çok bak" kuralınız olmalı,bakarız ama göremeyiz.Çizime başlamadan önce konuyu incelemeli, kompozisyonu tasarlamalı ondan sonra çalışmaya başlamalı .Çoğu zaman öğrenciler modele bakarak çalıştıkları halde bambaşka şeyler çıkar bu modeli inceleyip onun özelliklerini göremedikleri, kafalarındaki şekli çizdikleri içindir . Desen çalışmalarında bakmak ve bütünü görmek çok önemlidir.

4-Kullandığımız çizgiler modelin değişik yerlerinde farklı olur, bir insan vücudunu çalışırken omuzlardaki çizgiler,kollardaki çizgiler ve diğer kısımlardaki çizgiler farklıdır.Bir kadın vücudu ile erkek vücudundaki çizgiler de farklıdır. Bu çizgi farklılıkları modelin ışık- gölge durumu ile de farklılıklar gösterir.Yumuşak bir çizgiden sert bir çizgiye geçerken birden geçilmez arada geçiş çizgileri kullanılır . Tabii bu yazdığımız kuralların hiç biri kesin kurallar değildir,bilmemiz gereken zaman zaman uygulamamız gereken bilgilerdir . Sanat sonsuzdur ve sanatçının yaratıcılığı oranında yol alınır . Modern resimde sanatçılar bu estetik bilgiler ışığında kendi modellerini çizerler.

5-Desene ilk başlayanlar için sade ve hareketsiz modeller tercih edilmeli Çizemediğimiz yerlerde takılı kalmayın,ara verin dinlenin , modeli inceleyin, yardımcı çizgilerle kontrol edin . Canlı model çalışmalarında bazı kısımları çizemedikleri için ümitsizliğe kapılan kişiler gördüm.Ne kadar çok çizim yaparsak bir sonraki çizimler o kadar kolay olur.

Bu maddelere bakarak desende en önemli hususları şu şekilde söyleyebiliriz. Ben bu sayfada bu yazacağım maddeleri açıklamaya çalışacağım

1- Hareket , 2- Oran ,3-Çizgi değerleri , farklılıkları , 4- İki boyutlu mu , yoksa üç boyutlu mu?, 5- Doğaya sadık mı kalınacak yoksa doğanın özüne mi inilecek .




Çizimde yararlanacağımız diğer bir yardımcı unsur da geometrik şekillerdir. Her varlığın temel bir şekli vardır . Resim yapılırken bu şekil tespit edilir ona göre çizim yapılır . İnsan başını resmederken oval bir şekil çizilerek içine parçalar yerleştirilir. Her insanın kendine özgü bir yüz şekli vardır , yine burnu , ağzı, kulakları vs herkesde farklı farklıdır bunlar incelenip doğru çizilirse resmimiz modele de benzemiş olur. Ayrıca insan yüzünün anatomik yapısını bilmek de çizimde bize kolaylık sağlar

Eskiz Çalışmaları




Desen çalışmalarında kısa süreli çizimlerdir, hareketli bir anı , figürün o anki duruşunu yakalamak amacıyla kullanılır. Normal bir desen çalışmasında kullanılan çizgi , leke, gölgeleme gibi unsurları barındırsa da ayrıntılara fazla girilemez. (Süre ve hareketin değişeceği düşünülerek) Yapacağımız bir çalışmada kullanacağımız bazı figürler için eskizler çizmemiz gerekebilir , veya göz eğitimi, hareketi ve oranları doğru yakalama gibi konuların geliştirilmesi için de bu çalışmalar yapılabilinir . Ayrıntılara fazla girilmediği için bütünü görmek de kolaylaşır.

Konunun devami icin asagidaki linke tiklayin lütfen

http://www.resimhocasi.com/desenresmi.html
İşte geldim burdayım ben bu işte ustayım...

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Desen çalışmalarında dikkat edilecek hususlar
« Yanıtla #1 : 28 Ağustos 2013, 23:43:13 »
Teşekkürler....

Çevrimdışı sabit

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 28
  • Puan 5
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Desen çalışmalarında dikkat edilecek hususlar
« Yanıtla #2 : 26 Eylül 2013, 14:44:44 »
Güzel bir sitemis paylasim icin sagolun
Her konuda sabitim!

 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo