Güzel Tablo

Kısır Nasıl Yapılır Tarifi

Gönderen Konu: Kısır Nasıl Yapılır Tarifi  (Okunma sayısı 1592 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Kısır Nasıl Yapılır Tarifi
« : 16 Mayıs 2014, 22:38:26 »

Malzemeler:
1 su bardağı İnce Bulgur
2 adet Kuru Soğan
2 adet Domates
1 demet Maydanoz
10 dal kadar Nane
1 bağ Taze Soğan
1 çay bardağı Zeytinyağ
1 bardak Su
1 tatlı kaşığı Biber Salçası
1 Limon Suyu (ya da varsa 1 çay bardağı Nar Ekşisi)
Tuz, Kara Biber, Kırmızı Biber
Marul yaprakları ve/veya asma yaprağı ile servis yapılır.


Yapılışı:
Kuru soğanlar zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir. Salça eklenir ve ezilir. Üstüne aynı anda bulgur, tuz, karabiber, kırmızı biber, limon suyu, ufak ufak doğranmış domatesler ilave edilir. Pişirmeye devam edilir. Su ilave edilir. Ateş kısılır. Bulgur suyunu çekince ocaktan alınır. Ufak ufak doğranmış taze Soğan, maydanoz, nane eklenir. Limonu (Nar ekşisi) ilave edilir karıştırılır. Servis tabağına konur.


Kısır Tarifi

2 Su bardağı ince bulgur
12 Adet taze soğan
Yarım demet maydanoz
1 Çorba kaşığı domates salçası
1 Çorba kaşığı biber salçası
6 Çorba kaşığı zeytinyağı
1 Çorba kaşığı tuz
1 Adet limonun suyu
Marul yaprağı

İnce bulgur ayıklanır, yıkanır, süzülür, 2 su bardağı ılık suda 20 dakika üzeri kapalı bekletilir.
Süre sonunda üzerine tuz, domates ve biber salçası, zeytinyağı konur karıştırılır.
Üzerine ince kıyılmış yeşil soğan ve maydanoz katılır, en son limon suyu gezdirilir, karıştırılır.
Marul yaprakları eşliğinde servis yapılır.
Not: Kısıra Güneydoğu illerinde "Karma katma" denir, limon suyu yerine, nar ekşisi konur.


Kısır Tarifi

Diğer Ortadoğu ülkelerinde bu salatanın bir versiyonuna 'tabuli' denir.

1 bardak ince bulgur
1/2 domates salçası
1 büyük domates
10 tane küçük kesilmiş soğan
1 bardak kıyılmış maydanoz
1 bardak sıcak su
1 büyük kesilmiş dolmalık biber
2 tatlı kaşığı acı kırmızı biber
1/2 bardak zeytinyağı
1/2 bardak sirke
2 tatlı kaşığı tuz

Bulguru büyük bir kaba koyun ve üzerine sıcak suyu gezdirin. Kapağını kapatıp yarım saat bekletin. Sonra kapağı alıp, salça, sirke, yağ ve tuzu koyup iyice karıştırın. Geri kalan malzemeleri de ekleyip tekrar karıştırın ve marul yaprakları dizilmiş servis tabağına tepeleme koyun.


Kısır Tarifi

Malzeme
Duru Köftelik Bulgur 3 su bardağı
Sıcak su 2+1/2 su bardağı
Soğan 2 orta boy
Domates 2 orta boy
Yeşil biber 2 orta boy
Salatalık 2 orta boy
Yeşil soğan 6 orta boy
Maydanoz 1 demet
Zeytinyağı 3/4 su bardağı
Biber Salçası 1 yemek kaşığı
Salça 2 yemek kaşığı
Karabiber 1/2 tatlı kaşığı
Kimyon 1 tatlı kaşığı
Kırmızı biber 1 tatlı kaşığı
Sarımsak 4 diş
Limon suyu 1/2 su bardağı
Nane 1 yemek kaşığı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Porsiyon Adedi:



YAPILIŞI
Bulgur geniş bir kaba konur, sıcak su ile 15 dakika ıslatılır. Bütün sebzeler yıkanır ve ayıklanır. Yeşil biber, kabukları soyulmuş domates ve salatalıklar küçük küçük, maydanoz, kuru ve yeşil soğanlar ise ince ince doğranır. Doğranmış kuru soğan yağ ile sararıncaya kadar kavrulur.Yeşil biber ilave edilip karıştırılır. Salçalar, karabiber, kimyon, kırmızıbiber, eklenerek biraz daha kavrulur.Bulgurun üzerine dökülerek iyice karıştırılır. Dövülmüş sarımsak, limon suyu,yeşil soğan, maydanoz, nane, tuz ilave edilerek karıştırılır. Domatesler ve salatalıklar en son eklenerek tekrar karıştırılır ve marul yaprakları ile birlikte servis yapılır. (K.K.Çetinkaya)

NOT: Tarif Karaman'dan alınmıştır. Ancak birçok yörede yaygın olarak yapılır ve sevilerek tüketilir. Arzuya göre, bazı yörelerde olduğu gibi, çiğden de hazırlanabilir. Bütün sebzeler yıkanır ve doğranır. Yumuşatılan bulgura sebzeler, salça, yağ, limon suyu, tuz ve baharatlar katılır.

Kısır Nasıl Yapılır Tarifi
Malzemeler;
1 su bardağı ince bulgur
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy salatalık
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı nar ekşisi ya da limon suyu
1 su bardağı sıcak su
Maydanoz
Nane
Karabiber
Pul biber
Tuz

Hazırlanışı;

Bulguru 1 su bardağı sıcak su ile ıslatalım (suyunu çekecek şekilde). Bu şekilde suyunu çekmesi için 10 dakika bekletelim. Biz bu arada soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayalım. Biber salçasını ekleyelim.

Ayrı bir kaba domates, maydanoz, salatalık ve naneyi ince ince doğrayalım. Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştıralım. Nar ekşisi ve yağ ekleyip tekrar karıştıralım ve servis yapalım. Afiyet olsun.


Kısır Nasıl Yapılır Tarifi

Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 -2 buçuk su bardağı su
yarım su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber Salçası
Yarım demet dereotu
2 salatalık
1 domates
yarım demet yeşil soğan
Kıvırcık
Limon
tuz
pul biber.

Hazırlanışı:
Bulgur ıslatılıp, kapta bekletilir, suyu çeksin diye. Suyunu çekince salçalar, yağ, pul biberle karışrılır. En son yeşilliklerle karıştırılır ve limonu ilave edilir.




Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Kısır Nasıl Yapılır Tarifi
« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2015, 20:24:35 »


MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
½ su bardağı sıcak su
1 adet büyük boy kuru soğan
3-4 diş sarmısak
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz, kırmızı pul biber
2 çay kaşığı kimyon
1-2 yemek kaşığı kuru nane
1 adet byüük boy limonun suyu
1 su bardağı zeytinyağı
1 demet rokanın sadece yaprakları
Varsa 3-4 yaprak taze nane
1 demet maydanoz
½ demet dereotu
 
YAPILIŞI
Bulguru geniş bir teflon tencereye koyup üzerine sıcak suyu gezdirin. Orta ısılı ateşte,  sürekli karıştırarak 4-5 dakika çevirip ocaktan alın. Böylece bulgue iyice kabarıp yumuşayacaktır.
Diğer taraftan, soyduğunuz soğan ve sarmusakları robota koyup iri parçalar halinde çekin. (soğan ve sarmısağı incecik doğrayarak da kullanabilirsiniz)
Çektiğiniz malzemeleri bulgura ilave edip karıştırın. Üzerine salçaları, tuzu, pul biberi,kimyonu, kuru nane ve limon suyunu ilave edip tekrar karıştırın. İsterseniz malzemeleri çiğköfte yoğurur gibi yoğurabilirsiniz. Karışımı soğuması için bir kenarda bekletin.
Roka ve tere yapraklarını yıkayıp incecik doğrayın. Dereotu ve maydanozu da aynı şekilde doğrayarak bütün yeşillikleri bulgurun üzerine aktarın.
Zeytinyağını da katıp tekrar karıştırdıktan sonra servis tabağına aktarın ve servise sunun. Üzerine ikiye ya da dörde böldüğünüz kiraz domateslerle süsleyin.
Not: Ülkemizde hemen hemen her kadının bir kısır tarifi vardır. Ama ben en çok Esin Hanım’ın kısırını severim. Unutmayın ki salçalarımız Gaziantep’ten gelir. Ben bir de Antakya’dan gelen nar ekşisinden 2 yemek kaşığı kadar eklerim. 
alıntı

Çevrimdışı mavi

  • Genel Moderatör
  • *****
  • İleti: 166
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Kısır Nasıl Yapılır Tarifi
« Yanıtla #2 : 15 Haziran 2015, 20:08:35 »
Tesekkurler
İşte geldim burdayım ben bu işte ustayım...

 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo