Kuru Fasulye Piyazı Tarifi
Kullanılacak Malzemeler ve Yapılışı
1 su bardağı kuru fasulye
½ çay bardağı zeytinyağı
1 orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı sirke
2 yumurta (üzerine)
½ limon suyu, tuz, kırmızı biber
8 siyah zeytin (üzerine)
Soğanları, maydanozu ayıklayıp yıkayınız.
Fasulyeyi ayıklayınız, yıkayınız, ıslatınız.
Yumurta kullanacaksanız haşlayınız. (Süslemede yumurta kullanmayabilirsiniz.)
Fasulyeyi haşlamadan 10 saat önce ıslatınız.
Tuz, kırmızı biber, limon suyu ve zeytinyağını iyice karıştırınız.
Tuzun, sos içerisinde erimesine dikkat ediniz.
Fasulyeyi yumuşayıncaya kadar haşlayınız.
Sularını süzdürüp sosunu döküp karıştırınız.
Maydanoz ve soğanı fasulyelerle harmanlayınız. (Karıştırırken tanelerin parçalanmamasına dikkat ediniz.)
Piyazı servis tabağına alınız.
Dilimlenmiş yumurta, domates ve limon dilimleriyle süsleyiniz.
Lolaz Piyazı Tarifi
Gerekli Malzemeler ve Hazırlanışı
1 su bardağı lolaz (börülce)
3 taze soğan
½ demet maydanoz
½ su bardağı ceviz
½ limon suyu
½ çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Kırmızı biber
Önceden ıslatılmış olan börülce 20-25 dakika haşlanır.
Tuz, limon suyu, biber ve yağ bir kasede iyice karıştırılır.
Börülcenin suyu süzüldükten sonra ılık hale gelince, sos üzerine dökülür.
İnce kıyılmış taze soğan ve maydanozlar birlikte kıyılmış ceviz börülceye eklenir
Hepsi birlikte harmanlanarak servis tabağına alınır.
Ekşili Üçlü Baklagil Salatası Tarifi
Kullanılacak Malzemeler ve Yapılışı
1 bardak buharda pişirilmiş bezelye
1 bardak haşlanmış barbunya
1 bardak haşlanmış nohut
1 demet taze soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı yabani kekik
100 g kültür mantarı
2 çorba kaşığı limon suyu
4 çorba kaşığı portakal suyu
Tuz
Karabiber
Barbunya, nohut haşlanır, bezelye buharda pişirilir, suları süzdürülür, soğutulur.
Taze soğan ayıklanır, yıkanır ve çok ince kıyılır.
Mantar ayıklanır yıkanır ve mantar bekletme suyunda bekletilip ince dilimlenir.
Limon suyu, portakal suyu, kekik, yabani kekik, ezilmiş sarımsak, yağ, tuz ve karabiber iyice karıştırılır.
Hazırlanan sosun içine mantarlar ilave edilerek 30 dakika dinlendirilir.
Barbunya, nohut, bezelye ve soğan harmanlanarak servis tabağına alınır.
Tabağın altına yeşil marul yaprakları yerleştirilebilir.
Üzerine sosu gezdirilir. Limon dilimleri ve yeşil salatayla süslenir.
Tavuk Ciğerli Roka Salatası Tarifi
Gerekli Malzemeler ve Hazırlanışı
6 çorba kaşığı soya yağı
2 kırmızı soğan
2 çorba kaşığı üzüm sirkesi
tuz, karabiber
2 çorba kaşığı çam fıstığı
600 g tavuk ciğeri, küp doğran
3 taze soğan
1 bağ roka
Kırmızı soğanlar ayıklanır, yıkanır, ince doğranır.
Soğanlar 3 çorba kaşığı soya yağının içinde çam fıstıkları ile birlikte kavrulur.
Soğuduktan sonra sirke, tuz ve karabiberle birlikte çırpılır.
Tavuk ciğerleri, soya yağında kızartılır.
Taze soğanlar halka şeklinde doğranır, ciğerle birlikte bir kaç kez çevrilir.
Roka ince doğranır. Servis tabağına alınır.
Rokanın üzerine ciğer yerleştirilir. Soğanlı sosu üzerine gezdirilerek servis yapılır.
Etli Salata Tarifi
Kullanılacak Malzemeler ve Yapılışı
500 gr domates
2 k haşlanmış dana eti
500 g haşlanmış taze fasulye
100 g taze veya kuru soğan
250 g kornişon
150 ml Fransız salata sosu
5 yemek kaşığı ince kıyılmış otlar (maydanoz/dereotu vb.)
Domateslerin kabukları soyularak çekirdekleri çıkartılır.
Domatesler, fasulyeler ve kornişonlar küp şeklinde doğranır.
Üçü birlikte bir kasede harmanlanır.
Servis tabağına alınır.
Üzerine Fransız sosu gezdirilir.
Kıyılmış otlar serpilerek servis yapılır.
Enginarlı Uykuluk Salatası Tarifi
Gerekli Malzemeler ve Hazırlanışı
1.75 ml su
50 g un, tuz
200 g havuç
200 g turp
30 g tereyağı / margarin
3 çorba kaşığı hardal
1 yemek kaşığı ince
kıyılmış maydanoz
2 k dana uykuluğu
6 adet enginar
200 g kabak
200 g domates
150 g vinegrot sos
400 g kıvırcık salata
½ çay kaş. taze çekilmiş karabiber
Uykuluklar buzlu suda 2 saat dinlendirilir, süzülerek kaynar suda haşlanır.
Tekrar süzülür, soğuyunca zarları soyularak çıkartılır. Üzerine ağırlık yapması için bir tabak koyarak buzdolabında diğer malzemeler hazırlanıncaya kadar bekletilir.
Enginarlar tuzlu limonlu suda birkaç dakika haşlanır, unu sulandırıp enginarlara eklenir.
Yaklaşık 20-25 dakika orta ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Süzdürerek bir kaba çıkartarak ılımaya bırakılır.
Havuç, kabak ve turplar soyularak julienne doğranır, kaynar tuzlu suda ayrı ayrı haşlanır, suyu süzdürülüp soğutulur.
Domatesler soyularak küçük küpler şeklinde kesilir.
Uykuluklar ince dilimlenir. Tereyağı eritilerek uykulukların her iki tarafı kızartılır, süzdürülür.
Küpler hâlinde doğranarak tuzlanır, biberlenir.
Bir kasede vinegrot sos ile hardal karıştırılır.
Enginarlar yuvarlak kalıpla keserek küçültülür.
Kenarlarından çıkan parçalar julienne doğranır.
Salata servis tabağının ortasına küçük enginar çanakları koyulur.
Üzerlerine julienne enginarlar ve uykuluklar serpiştirilir.
Çevresine yıkanmış kıvırcık salata yaprakları ve julienne sebzeleri döşeyip, sosu
gezdirilir, üzerine maydanoz serpilir.