Güzel Tablo

Etle ilgili bildiğimiz yanlışlar

Gönderen Konu: Etle ilgili bildiğimiz yanlışlar  (Okunma sayısı 1641 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Etle ilgili bildiğimiz yanlışlar
« : 20 Ekim 2013, 19:38:45 »
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kırmızı etin sıhhatli olduğunu söylüyor: Tabii beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinleri, kilo vermeyi başlatır ve dinç kalmayı sağlar.

'Karatay Diyeti ile Hayat Boyu Sıhhat' isimli kitabıyla ezberleri bozan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, etle alakalı bildiğimiz yanlışları anlattı...
En sıhhatli kırmızı et hangisidir?

En sıhhatli kırmızı et; kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunur. Izgarada sade olarak pişirdiğimiz veya yemeklerde kullandığımız kuzu eti, hanede yaptığımız kıymalı köfte; sıhhatli bir şekilde pişirilirse kanserojen değildir. Etler yandığı zaman karbonlar meydana gelir ki zarar veren ve kanserojen olan da budur.

LAHMACUN SIHHATLİDİR
Sakatat yemek zarar veren mı?
Sakatatlar hem bol protein içerirler, hem de ücretleri düşüktür. Ayrı olarak D vitamini ve demir itibariyle zengindirler. Bilhassa karaciğer ve yürek çok fazla D vitamini içerir. Serbest dolaşan bütün hayvanlarda Omega 3 bulunur. Başka bir deyişle kuzunun böbreği, dalağı, beyni, karaciğeri ve yüreği gibi sakatatlar rahatlıkla yenebilir.
Pastırma, salam ve sosis suçsuz mu?
Ülkemizde en lezzetli yiyeceklerimiz arasında bulunan, natürelliğini kaybetmemiş olan kırmızı et çeşitlerinden biri pastırmadır. Ancak salam, sosis, sucuk gibi işlem görmüş şarküteri etleri; fazla miktarda nitrat içerirler. Kızartılarak tüketilen bu etler, kansere kapı aralar.
Lahmacun ve çiğköfte yememek doğru mu, yoksa ara sıra yenilebilir mi?
Lahmacun yenebilir. Kilo vermek isteyenler dahi az miktarda lahmacun yiyebilir. İnce hamuru karbonhidrat, kıyması protein, soğanı, maydanozu ve domatesi ise sebzedir. Lahmacun balanslı ve sıhhatli bir besin kaynağıdır. Şanlıurfa usulü bulgurlu çiğköfte de sıhhatli ve lezzetli bir et yemeğidir. Çiğköftenin sıhhatli olmasının sebebi; işlenmemiş olması ve baharatlarla, ince bulgurla yoğrulmuş olmasıdır. Elazığ'ın içli köftesi son derece sıhhatlidir. Dışı bulgurdur; içinde de ceviz, ceviz yağı, soğan ve et bulunur.
Et, gut hastalığına kapı aralar mu?
Et, kandaki ürik asidi yükseltmez. Gut hastalığının nedeni etli yiyecekler değil, şeker gibi aşırı miktarda tüketilen karbonhidratlardır. Yapılan bir araştırma; karbonhidrat ağırlıklı bir yemekten sonra kalp krizi geçirenlerin, yağlı yemeklerden sonra kalp krizi geçirenlere oranla yüzde 75 daha fazla olduğunu gösteriyor. Karbonhidratlı yemekler, aşırı miktarda insülin hormonu salgılanmasına kapı aralar.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Natürel beslenmiş hayvanların kırmızı et proteinleri; kilo vermeyi başlatır, zayıf ve dinç kalmayı sağlar.
Vücuttaki, katabolizma (yıkılma) ve anabolizma (yeni hücre yapımı) gibi fizyolojik döngünün sağlanmasında proteinler başrol oynar.
Et; adalelerin gelişmesini, yıkılan dokuların yine onarımını sağlarlar. Ayrı olarak sinir dokularının yapımına, gelişmesine yardımcı olur.
Et, antikor yapımını artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
Et, insülin ve glukagon gibi hormonların ana maddesidir.
Kırmızı et, doğru pişirilirse kolesterolü yükseltmez.

HER GÜN 4-5 KALEM PİRZOLA
Kilo vermek istiyorsanız, her gün dört-beş kalem kuzu pirzolası, dana biftek, bonfile veyahut etli sulu yemekleri (hiç olmazsa bir öğünde) korkmadan, suçluluk hissetmeden rahatlıkla tüketin. Kırmızı et, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek sık sık hasta olmayı önler.

KIRMIZI ET NASIL PİŞİRİLMELİ?
Etler ızgara yapılırken önce harlı, sonra ağır ateşte pişirilmelidir. Böylelikle kabuk yapan etin suyu dışarıya çıkmaz.
Eti haşlama usulü pişirirken, kaynar su ilave edip haşlayın. Böylelikle etin kendi suyunun, haşlama suyuna geçmesi engellenir. Bu şekilde pişen et daha lezzetli ve besleyicidir.
Etin proteinini artırmak için de içine çeşitli sebzeler ilave edebilirsiniz. Haşlama suyuna kokulu otlardan da ilave edebilirsiniz.
Et, fırında sebze ile birlikte pişirilirse hem yumuşak olur, hem de vitamin kaybetmez.

TARÇIN VE KARANFİL ETE YAKIŞIR
Tencere kebaplarında tarçın veya karanfil kullanılabilir. Karabiber her türlü kuşbaşı ete yakışır. Bazı et yemeklerinde köri ve safran da kullanılabilir.
Kebaplar ve yahnileri; ilk önce biraz yağ ilavesi ile hiç su koymadan, bıraktığı suyu çekene dek kısık ateşte pişirin. Et tek başına pişecekse çok az sıcak su ekleyin. İçine sulu sebzeler katılacaksa suya gerek kalmayabilir.
alıntı..

Çevrimdışı mavi

  • Genel Moderatör
  • *****
  • İleti: 166
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Etle ilgili bildiğimiz yanlışlar
« Yanıtla #1 : 25 Aralık 2013, 11:32:59 »
Tesekkurler
İşte geldim burdayım ben bu işte ustayım...

 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo