Güzel Tablo

Zerdeçal (Zerdeçap)

Gönderen Konu: Zerdeçal (Zerdeçap)  (Okunma sayısı 1329 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Zerdeçal (Zerdeçap)
« : 10 Mart 2014, 17:16:51 »



Alternatif tıp konusunda araştırırken en sık karşılaştığım maddelerden biri de İngilizce adı turmeric olan zerdeçal adlı baharat. Zerdeçalın faydaları yemeklere tad vermesi yanında sağlık ve güzellik için de mutfağımızda her zaman bulunmasını gerektirecek kadar çok.

Zerdeçal Hindistan’da ve Çin’de 2500 yıldır ayurvedik tıp maddesi ve boya olarak biliniyor ve kullanılıyor.

Son derece faydalı, kullanımı kolay ve ucuz bir baharat olmasına rağmen ülkemizde kullanımı hiç yaygın değil ne yazık ki.
Zencefilgiller familyasından; anavatanı Doğu Hindistan olan çok yıllık bir bitkidir. Zerdeçal yurdumuzda yetiştirilmez. Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renktedir. Safranı andıran boyalı bir madde çıkarılır. Baharat olarak kullanılır. Kökleri ana ve yan köklerden oluşur, ana kök yumru şeklinde, yan kökler parmak kalınlığında, yer elması şeklinde, dışı kahverengimsi içi sarı veya kırmızımsı sarı renktedir. Zerdeçalın aktif maddesi curcumidir. Aynı zaman da bitki antienflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir.

Toplanması-Saklanması: Bitkinin, kökleri sökülerek çıkarılır, yıkanır, 30-45 dakika haşlandıktan sonra güneşte kurutulur.

Zerdeçalın Faydaları

-Sinirleri uyarır.
-İltihap gidericidir.
-Mideyi kuvvetlendirir.
-Nekahat devresini kısaltır.
-Gaz ve idrar söktürücüdür.
-Zerdeçal karaciğer için yararlıdır.
-Verem gibi hastalıklarda faydalıdır.
-Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır.
-Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır.
-Vücutta biriken zehirli maddeleri atar.
-Haricen deri rahatsızlıklarında yararlıdır.
-Solunum yolu enfeksiyonların tedavisinde yararlanılır.
-Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır.
-Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.
-Karacigeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder.

Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi zerdeçal yararları arasındadır.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir. Kurutulan meyveleri toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatarak zerdeçal çayı da hazırlanabilir. Zerdeçal bal ile karıştırılıp ya da yemeklere katılarak kullanılabilir.

Karaciğer güçlendirici: Bir su bardağı soguk bal şerbetine 1 gr.zerdeçal unu karıştırılıp günde 3 su bardağı aç karnına içilir.

Sarılık: Bir su bardağı soguk bal şerbetine 1 gr. zerdeçal unu karıştırılıp günde 3 su bardağı aç karnına içilir.

Safra artırıcı: Bir su bardağı soguk bal şerbetine 1 gr.zerdeçal unu karıştırılıp günde 3 su bardağı aç karnına içilir.
Zerdeçal 100'den fazla haftalığa iyi geliyor!


Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhami Gülçin, zerdeçalın her türlü kanser hastalıkları, diyabet, enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere 100’den fazla hastalığa iyi geldiğini belirterek, Türkiye’de kullanım alanının yaygınlaşması gerektiğini söyledi.

"GEÇİŞ MEVSİMLERİNDE, ZERDEÇAL KULLANIMINA ÖNEM VERİLMELİ"

Özellikle Türk mutfağında da zerdeçalın kullanım alanının yaygınlaşmasını tavsiye eden Gülçin, şunları kaydetti:

"Bilhassa çocuklara yönelik uygulamalarda özellikle sabah ve akşam yatarken bir bardak süte bir şeker kaşığı zerdeçal katıp çocuklara içirmek; hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirir hem de olası hastalıklara karşı koruma ve direnç kazandırır. Kolon kanseri başta olmak üzere her türlü kanser hastalıklarına, diyabet ve enfeksiyon hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Kışları her türlü hastalığa tedbir alıyoruz ama sonbahardan kışa doğru geçiş mevsiminde yeterince önlem alamıyoruz ya da güzel havaya güveniyoruz, dolayısıyla kış dönemlerinde enfeksiyon hastalıklarına çok daha sık yakalanıyoruz. Bunun için özellikle geçiş mevsimlerinde, enfeksiyon hastalıklarına karşı zerdeçal kullanılmalıdır."

Doç. Dr. Gülçin, geçiş mevsimlerinde zerdeçal kullanımına biraz daha ağırlık verilirse, başta çocuklar olmak üzere, herkesin enfeksiyon hastalıklarından kendisini bir derece daha sakındırmış olacağını vurguladı.

Birçok hastalığa iyi geldiği için ilaç sektöründe zerdeçalın çok yaygın bir kullanım alanı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Gülçin, zerdeçalın şuana kadar bilinen bir yan etkisinin bulunmadığını ancak tüm faydalı yeşil drogların fazlasının zararlı olabileceğini, bunun için de çay olarak tüketiliyorsa günlük 2-3 bardak kullanılması gerektiğini vurguladı.



Zerdeçalın faydalı olduğu alanlardan bazıları

Kireçlenme
Yüksek kolestrol
Sindirim
Karaciğer rahatsızlıkları
Obezite
Doğal antibakteriyel bir maddedir o nedenle soğuk algınlıkları tedavisinde kullanılır
Bazı araştırmalar zerdeçalın aktif maddesi kurkuminin Alzheimer tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir.
Kesikleri ve yanmaları dezenfekte etmede doğal antibakteriyel ve antiseptiktir.
Araştırmalar bazı kanser türlerini ve kanserin yayılmasını engellemede etkili olduğunu göstermektedir.
Lösemi riskini azaltır
Alzheimer hastalığının gelişimini engeller ve yavaşlatır.
Ateş düşürücü etkisi vardır
Multiple seklerozun gelişimini yavaşlattığı görülmektedir.
Ağrı kesicidir
Kilo vermeye yardımcı olur
Karaciğeri temizler
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Yemeklerde kullanımı
Yararları sayısız olan yan etkisi ise hiç olmayan bu baharatı mutfaklarda baş köşeye koymamız gerek. Her türlü yemeğe, çorbaya ve atıştırmalığa ve salataya ekleyebilirisiniz. Bitki çaylarına da eklenerek zerdeçalın faydalarından yararlanabilirsiniz.

Zerdeçal yemeklere hafif acı ve hoş bir tat verir.
Yoğun sarı rengi göze hitap eder.
Kaynayan her tencereye bir tatlı kaşığı koymayı alışkanlık edinebilirsiniz.
Böylece yemeklerde fark edilir bir tat değişimi olmadan mükemmel bir hastalık önleyici ve tedavi edici yola girmiş olursunuz.
Dolmadan köfteye, kısırdan böreğe, makarnaya ve pilava kadar her yemeğe yakışır.
Çeşitli bitki çaylarını demlerken bir tutam zerdeçal eklenebilir.
Süte ekleyebilirsiniz

Zerdeçalın Yan etkileri
Zerdeçalın bilinen hiçbir yan etkisi ya da zararı yoktur.
Safra taşı olanlarda kullanılmamalıdır.
Hamilelikte yaygın olarak kullanılır, yine de bu süreçte doktora danışmak gerekir.


Uyarı

Zerdeçal geçici olarak cilde ve kıyafetlere sarı bir renk verir. Bu renk yıkanınca geçer.

alıntı
« Son Düzenleme: 10 Mart 2014, 17:25:57 Gönderen: kardelen »

 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo