Güzel Tablo

Mezeler ve salatalar tarifi

Gönderen Konu: Mezeler ve salatalar tarifi  (Okunma sayısı 1380 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Mezeler ve salatalar tarifi
« : 02 Haziran 2014, 23:09:00 »
Kuru Fasulye Piyazı Tarifi

Kullanılacak Malzemeler ve Yapılışı

1 su bardağı kuru fasulye
½ çay bardağı zeytinyağı
1 orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı sirke
2 yumurta (üzerine)
½ limon suyu, tuz, kırmızı biber
8 siyah zeytin (üzerine)

Soğanları, maydanozu ayıklayıp yıkayınız.
Fasulyeyi ayıklayınız, yıkayınız, ıslatınız.
Yumurta kullanacaksanız haşlayınız. (Süslemede yumurta kullanmayabilirsiniz.)
Fasulyeyi haşlamadan 10 saat önce ıslatınız.
Tuz, kırmızı biber, limon suyu ve zeytinyağını iyice karıştırınız.
Tuzun, sos içerisinde erimesine dikkat ediniz.
Fasulyeyi yumuşayıncaya kadar haşlayınız.
Sularını süzdürüp sosunu döküp karıştırınız.
Maydanoz ve soğanı fasulyelerle harmanlayınız. (Karıştırırken tanelerin parçalanmamasına dikkat ediniz.)
Piyazı servis tabağına alınız.
Dilimlenmiş yumurta, domates ve limon dilimleriyle süsleyiniz.



Lolaz Piyazı Tarifi

Gerekli Malzemeler ve Hazırlanışı

1 su bardağı lolaz (börülce)
3 taze soğan
½ demet maydanoz
½ su bardağı ceviz
½ limon suyu
½ çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Kırmızı biber

Önceden ıslatılmış olan börülce 20-25 dakika haşlanır.
Tuz, limon suyu, biber ve yağ bir kasede iyice karıştırılır.
Börülcenin suyu süzüldükten sonra ılık hale gelince, sos üzerine dökülür.
İnce kıyılmış taze soğan ve maydanozlar birlikte kıyılmış ceviz börülceye eklenir
Hepsi birlikte harmanlanarak servis tabağına alınır.

Ekşili Üçlü Baklagil Salatası Tarifi

Kullanılacak Malzemeler ve Yapılışı

1 bardak buharda pişirilmiş bezelye
1 bardak haşlanmış barbunya
1 bardak haşlanmış nohut
1 demet taze soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı yabani kekik
100 g kültür mantarı
2 çorba kaşığı limon suyu
4 çorba kaşığı portakal suyu
Tuz
Karabiber

Barbunya, nohut haşlanır, bezelye buharda pişirilir, suları süzdürülür, soğutulur.
Taze soğan ayıklanır, yıkanır ve çok ince kıyılır.
Mantar ayıklanır yıkanır ve mantar bekletme suyunda bekletilip ince dilimlenir.
Limon suyu, portakal suyu, kekik, yabani kekik, ezilmiş sarımsak, yağ, tuz ve karabiber iyice karıştırılır.
Hazırlanan sosun içine mantarlar ilave edilerek 30 dakika dinlendirilir.
Barbunya, nohut, bezelye ve soğan harmanlanarak servis tabağına alınır.
Tabağın altına yeşil marul yaprakları yerleştirilebilir.
Üzerine sosu gezdirilir. Limon dilimleri ve yeşil salatayla süslenir.


Tavuk Ciğerli Roka Salatası Tarifi

Gerekli Malzemeler ve Hazırlanışı

6 çorba kaşığı soya yağı
2 kırmızı soğan
2 çorba kaşığı üzüm sirkesi
tuz, karabiber
2 çorba kaşığı çam fıstığı
600 g tavuk ciğeri, küp doğran
3 taze soğan
1 bağ roka

Kırmızı soğanlar ayıklanır, yıkanır, ince doğranır.
Soğanlar 3 çorba kaşığı soya yağının içinde çam fıstıkları ile birlikte kavrulur.
Soğuduktan sonra sirke, tuz ve karabiberle birlikte çırpılır.
Tavuk ciğerleri, soya yağında kızartılır.
Taze soğanlar halka şeklinde doğranır, ciğerle birlikte bir kaç kez çevrilir.
Roka ince doğranır. Servis tabağına alınır.
Rokanın üzerine ciğer yerleştirilir. Soğanlı sosu üzerine gezdirilerek servis yapılır.

Etli Salata Tarifi

Kullanılacak Malzemeler ve Yapılışı

500 gr domates
2 k haşlanmış dana eti
500 g haşlanmış taze fasulye
100 g taze veya kuru soğan
250 g kornişon
150 ml Fransız salata sosu
5 yemek kaşığı ince kıyılmış otlar (maydanoz/dereotu vb.)

Domateslerin kabukları soyularak çekirdekleri çıkartılır.
Domatesler, fasulyeler ve kornişonlar küp şeklinde doğranır.
Üçü birlikte bir kasede harmanlanır.
Servis tabağına alınır.
Üzerine Fransız sosu gezdirilir.
Kıyılmış otlar serpilerek servis yapılır.



Enginarlı Uykuluk Salatası Tarifi

Gerekli Malzemeler ve Hazırlanışı

1.75 ml su
50 g un, tuz
200 g havuç
200 g turp
30 g tereyağı / margarin
3 çorba kaşığı hardal
1 yemek kaşığı ince
kıyılmış maydanoz
2 k dana uykuluğu
6 adet enginar
200 g kabak
200 g domates
150 g vinegrot sos
400 g kıvırcık salata
½ çay kaş. taze çekilmiş karabiber

Uykuluklar buzlu suda 2 saat dinlendirilir, süzülerek kaynar suda haşlanır.
Tekrar süzülür, soğuyunca zarları soyularak çıkartılır. Üzerine ağırlık yapması için bir tabak koyarak buzdolabında diğer malzemeler hazırlanıncaya kadar bekletilir.
Enginarlar tuzlu limonlu suda birkaç dakika haşlanır, unu sulandırıp enginarlara eklenir.
Yaklaşık 20-25 dakika orta ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Süzdürerek bir kaba çıkartarak ılımaya bırakılır.
Havuç, kabak ve turplar soyularak julienne doğranır, kaynar tuzlu suda ayrı ayrı haşlanır, suyu süzdürülüp soğutulur.
Domatesler soyularak küçük küpler şeklinde kesilir.
Uykuluklar ince dilimlenir. Tereyağı eritilerek uykulukların her iki tarafı kızartılır, süzdürülür.
Küpler hâlinde doğranarak tuzlanır, biberlenir.
Bir kasede vinegrot sos ile hardal karıştırılır.
Enginarlar yuvarlak kalıpla keserek küçültülür.
Kenarlarından çıkan parçalar julienne doğranır.
Salata servis tabağının ortasına küçük enginar çanakları koyulur.
Üzerlerine julienne enginarlar ve uykuluklar serpiştirilir.
Çevresine yıkanmış kıvırcık salata yaprakları ve julienne sebzeleri döşeyip, sosu
gezdirilir, üzerine maydanoz serpilir.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Mezeler ve salatalar tarifi
« Yanıtla #1 : 02 Haziran 2014, 23:13:14 »
Sosisli Salata Tarifi

Kullanılacak Malzemeler ve Yapılışı

4 büyük sosis
100 gr kaşar peyniri
1 sap ince pırasa
2 adet salatalık turşusu
2 orta boy domates
4 yemek kaşığı sirke
3 katı haşlanmış yumurta
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 demet maydanoz
¼ çay kaşığı şeker
½ çay kaşığı karabiber, tuz
1 yemek kaşığı hardal

Sosisleri soyarak 4-5 cm uzunlukta doğrayınız.
Peynir, kornişon, katı yumurtayı ince doğrayınız.
Domates ve salatalığı soyup uzunca doğrayınız.
Pırasayı ve maydanozları ince kıyınız.
Yumurtayı katı haşlayınız. Sosisleri çiğ olarak kullanmak istemiyorsanız salçalı suda haşlayınız.
Sosisleri ve diğer malzemeleri küp şeklinde de doğrayabilirsiniz.
Sirke, hardal, tuz, zeytinyağı, karabiber, şeker karıştırılarak çırpılır.
Sosisleri, peyniri, pırasayı, yumurtayı, maydanozu, salatalığı, domatesi, kornişonu derin bir kasede karıştırınız. Üzerine sosu gezdiriniz.
Karıştırırken tanelerin parçalanmamasına dikkat ediniz.
Salatayı servis tabağına alınız. Domates ve limon dilimleriyle süsleyiniz.

Karışık Salata Tarifi

Gerekli Malzemeler ve Hazırlanışı

Kıvırcık salata (yarım)
Salatalık (2 adet)
Zeytin (4 adet)
Domates (1 adet)
Kırmızılahana (½ adet)
Havuç (1 adet)
Pancar turşusu (2 adet)
Karışık turşu (20 gr)
Maydanoz (yarım Demet)
Dereotu (yarım Demet)
Mısır tanesi (2 yemek kaşığı)
Zeytinyağı (½ su bardağı)
Sirke (1,5 yemek aşığı)
Limonun suyu (1 adet)
Tuz

Kıvırcık salatayı iyice yıkayıp doğrayınız, geniş bir kabın içine alınız. Daha sonra salatalık, domates ve turşuyu doğrayıp kıvırcığın üzerine ekleyiniz.
Kırmızı lahana ve havucu rendeleyiniz, maydanoz ve dereotunu ince kıyınız, bunları da kaba ilave edin. Kaba en son mısır taneleri ve zeytini koyunuz Derince bir kasenin içinde zeytinyağı, sirke, limon ve tuzu iyice çırpınız, doğradığınız malzemeyle sosu iyice karıştırınız. Dörde pay ederek servis yapınız.

Meyveli Mimoza Salatası Tarifi

Kullanılacak Malzemeler ve Yapılışı

Göbek marul (1 adet)
Semizotu (1/2 demet)
Roka (1/2 demet)
Sarı biber (2 adet)
Beyaz peyniri (100 gr)
Vinegret sos
Portakal (1 adet)
Üzüm (1 salkım)
Muz (1 adet)

Göbek marul kökü kesilerek, yeşilliklerle beraber iyice yıkanır. üzüm tanelenir, portakal dilimlerine ayrılır, üzüm dilimlenir.
Göbek marul ortadan ikiye kesilir. Yarım olarak Salata tabağına yerleştirilir. Marulun üzerine roka, semizotu ve doğranmış biber konulur. Üzerlerine meyveler ve rendelenmiş peynir serpilir. İsteğe göre sos yanında veya üzerine dökülerek servis edilir.



Şef Salata Tarifi

Gerekli Malzemeler ve Hazırlanışı

Yeşil salata (2 porsiyon-doğranmış)
Rozbif (2 çorba kaşığı-jülyen doğranmış)
Kaşar peyniri (2 çorba kaşığı-jülyen doğranmış)
Jambon (2 çorba kaşığı-jülyen doğranmış)
Tavuk eti (2 çorba kaşığı-jülyen doğranmış-söğüş)
Katı yumurta (2 adet-soyulup dilimlenmiş)
Zeytin (8 adet)
Halka domates (2 adet)
Sarı biber (2 adet)
French dressing sos(8-10 cl)

Yeşil salata iyice yıkanıp porsiyon miktarına ve servis edilecek salata kasesinin veya tabağının büyüklüğüne göre doğranır.
Rozbif, kaşar peyniri, Jambon, tavuk eti (söğüş hazırlanan) Jülyen(İnce uzun dilimler halinde) doğranır.
Yeşil salata kesilmiş şekilde salata tabağına yerleştirilir. Üzerine Jülyen kesilmiş malzemeler yatay-diklemesine sıra ile konur. Dilimlenmiş yumurta ve zeytin ile süslenerek isteğe göre üzerine sosu dökülür veya yanında götürülerek servisi yapılır.

Not: Genellikle işletmeler tarafından tercih edilen bu hazırlama usulü dışında; şef salatanın başka bir hazırlama usulü ise; Büyük bir kase içerisine yumurta zeytin ve sos haricindeki malzemeler konulur. Üzerine sos dökülerek karıştırılır. Salata kâselerine porsiyonlanır. Yumurtalar dörde bölünüp üzerine yerleştirilir. Zeytin ile garnitürlenerek servis edilir.


 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo