Güzel Tablo

KIRMIZI TARHANA TARİFİ ve kıymalı kömbe Kahvaltılık Çemen

Gönderen Konu: KIRMIZI TARHANA TARİFİ ve kıymalı kömbe Kahvaltılık Çemen  (Okunma sayısı 1332 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan


MALZEMELER
1 kg kuru soğan
4 kg kırmızı biber
3 kg domates
2 kg süzme yoğurt
4 kg un
1 kg tereyağı
500 gr irmik
1 bağ tarhana otu
1 su bardağı su
2 su bardağı tuz
 
YAPILIŞI
Soğanları soyup doğrayın. Kırmızı biberlerin saplarını kesip çekirdeklerini çıkararak iri iri doğrayın. Domatesleri de iri iri doğrayın.
Derin ve geniş bir tencereye önce domatesleri, sonra biberleri, son olarak da soğanları koyun. Dibi tutmasın diye 1 su bardağı da soğuk su ekleyin.  Üzerine aroma vermesi için tarhana otu koyun.
Tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Arada sırada karıştırarak sebzeler suyunu salıncaya ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Soğuyan karışımı geniş bir kaba aktarın. Yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya başlayın. Süzme yoğurt ve tereyağını  ilave edip iyice karıştırın. Kıvamının koyu olması için irmik de ekleyin ve karıştırın. Bu işlemlerden sonra sert bir hamur elde etmelisiniz.
Eğer tarhananızın rengi açık olduysa biraz ev yapımı salça ekleyebilirsiniz. Üzerine bir örtü örterek üç gün boyunca gölge bir yerde mayalandırın. Ekşiyen tarhananızın kabarıp taşmaması için sık sık karıştırın. Mayalanma işlemi bitince tarhana çöker.
İşte o zaman, tarhanayı tepsilere paylaştırıp güneşte kurutun. Daha çabuk kuruması için ara ara karıştırın.
Kuruyunca ovalayarak tel süzgeçten geçirin. Daha ince olmasını tercih ediyorsanız, ince bir elekten geçirebilirsiniz.
Afiyet olsun...
 alıntı
« Son Düzenleme: 09 Kasım 2015, 18:54:29 Gönderen: kardelen »

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: KIRMIZI TARHANA TARİFİ ve kıymalı kömbe
« Yanıtla #1 : 06 Kasım 2015, 20:03:40 »


Kıymalı Kömbe Tarifi İçin Malzemeler:

Hamuru İçin:

5 kase un,
3 su bardağı süt,
2 tatlı kaşığı tuz.
İçi İçin:

Yarım kilo kıyma,
3 adet soğan,
4 yemek kaşığı sıvı yağı,
2 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı kimyon,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.
Üzeri İçin:

900 gr tereyağı,
1 adet yumurta.
Kıymalı Kömbe Yapılışı

Bir kaba sütü, unu, tuzu koyalım ve iyice karıştıralım.
İçine tuzu, unu ilave edelim ve yoğuralım.
Hazırladığımız hamuru 2 bezeye ayıralım.
Bezeleri oklava ile açalım.
Tavada tereyağını eritelim ve açtığımız hamurların üzerine bolca döküp, yayalım.
Sonra hamurları katlayıp, buzdolabında dinlendirelim.

İçi için; soğanları ince ince doğrayalım.
Tavaya sıvı yağı, soğanı koyalım ve kavuralım.
İçine kıymayı ilave edelim ve kavuralım.
Sonra karabiberi, kimyonu, kırmızı pul biberi, tuzu ilave edip, karıştıralım.

Donan hamurları tepsi büyüklüğünde oklava ile açalım.
Yağlanmış fırın tepsisine birinci hamuru yerleştirelim.
Üzerine kıymalı harcı dökelim ve yayalım.
Kıymalı harcın üzerine ikinci hamuru yerleştirelim ve kenarlarını kapatalım.
Hamurun üzerine parmağımızla tepsiye değecek şekilde 5 adet delik açalım.
Tavada erittiğimiz tereyağını birer yemek kaşığı deliklere dökelim.
Yumurtayı kömbenin üzerine kırıp karıştıralım ve elimizle hamurun üzerine yayalım.
Kıymalı Kömbemizi önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarana kadar pişirelim

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: KIRMIZI TARHANA TARİFİ ve kıymalı kömbe Kahvaltılık Çemen
« Yanıtla #2 : 09 Kasım 2015, 18:55:29 »

Çeşit çeşit baharatların tat, koku ve renk verdiği iştah açan bir kahvaltılık çemen tarifi. Pastırma yapımında da kullanılan çemen karışımının kahvaltılık versiyonunda arzuya göre içerisine ceviz içi de eklenebiliyor. Buzdolabında 1 ya da 2 gün bekletildikten sonra tadı tamamen oturan çemenin keyfi sıcacık ekmek dilimleri üzerinde çıkıyor. Yapılışı yöreden yöreden değişiklik gösterse de biber ezmesi ya da biber ve domates salçası karışımı içerisine eklenen toz çemen otu, kişniş, hardal tohumu, kimyon gibi baharatlarla tatlanıyor çemen. Sarımsak ve zeytinyağını da unutmamak lazım elbette.

Bugün hazırlasanız yarın yerini alacak kahvaltıda. O kadar basit ve lezzetli.

MALZEMELER

3 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tatlı kırmızı biber
1 yemek kaşığı galeta unu
1/2 tatlı kaşığı çemen tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kişniş tozu
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı hardal tozu
1/2 çay kaşığı karabiber
KAÇ ADET?
1 KÜÇÜK KAVANOZ

HAZIRLAMA SÜRESİ
10 DAKİKA

PİŞİRME SÜRESİ
-

Püf noktası:

Kahvaltılık çemene arzuya göre toz haline getirdiğiniz ceviz içi ekleyebilirsiniz. Damak tadınıza uyan baharatları ekleyebilirsiniz.

Hazırladığınız çemeni, kapağı kapalı kavanozda 1 ya da 2 gün muhafaza etmeniz tadının oturmasını sağlayacaktır.

Yöreden yöreye yapımı değişiklik gösteren çemen tarifini, fazla oranda pul biberi kemik ya da et suyuyla ezip macun haline getirdikten sonra baharatlar ve sarımsak ilavesiyle de hazırlayabilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

Kahvaltılık çemen hazırlığı için; uç kısımlarını kesip kabuklarını soyduğunuz sarımsakları havanda tuzla ezin.
Domates ve biber salçalarını bir kaseye alıp tahta kaşıkla karıştırın.
Ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, tatlı kırmızı biber, galeta unu, çemen tozu, kişniş tozu, kimyon, hardal tozu ve karabiberi ayrı bir kapta harmanlayın.
Hazırladığınız baharat karışımını salça karışımıyla harmanlayıp kıvam almasını sağlayın. Gerekirse sonradan eklediğiniz çok az miktarda ılık su ya da zeytinyağı ilavesiyle kıvamını bağlayın.
Kapağı kapalı cam bir kavanozda bir gün boyunca muhafaza edip kahvaltıda sevdiklerinizle paylaşın, farklı sos yapımlarında kullanın.
alıntı

 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo