YEŞİL MERCİMEK SALATASI
MALZEMELER:
•1,5 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
• 2-3 adet havuç
• 1-2 adet tatlı kırmızı biber
• 1 su bardağı taze soğan (ince doğranmış )
• Yarım demet maydanoz
• Yarım demet nane
• Yarım limon suyu
•Sirke,zetinyağı,tuz
YAPILIŞI:
Çukur bir kabın içine ince rendelediğiniz havuçları , maydanoz, nane ve soğanı yine ince ince doğranmış olarak koyun. Kırmızı biberlerinde kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük doğrayın. Haşladığınız ve süzdüğünüz mercimekleride ilave edip harmanlayın. Salata sosunu ayrı bir kasede hazırlayın. Limon suyu ve zeytinyağını biraz tuz ekleyip çırpın ve salata malzemlerinin üzerine döküp iyice karıştırın .Nar ekşisi seviyorsanız bu salataya çok yakışıyor deneyin
KARIŞIK SEBZELİ SALATA
MALZEMELER
2 kabak
2 havuç
1 patlıcan
2 adet kırmızı biber (közlenmiş biberde kullanabilirsiniz)
Az miktarda taze soğan
1 kavanoz mantar
1 kutu mısır
Dereotu,Maydanoz
SOS İÇİN:
Zentinyağı, tuz, limon, nane ve az miktarda acı pulbiber
YAPILIŞI:
Kabak, havuc ve patlıcan küp küp doğranır ve az sıvıyağda ayrı ayrı sotelenir.Diğer malzemelerde (mantar,maydonoz,dereotu ve kırmızı biber) küçük küçük doğranır,sotelenmiş sebzelerle karıştırılır. Servise yakın sos malzemeleri karıştırılıp salatanın üzerine dökülür.
Şifa Olsun!
SEBZELİ DİBLE
MALZEMELER
Yarım kilo taze fasulye
1 domates rendesi
1 kırmızı biber
2 kuru soğan
2 diş sarmısak
2 küçük havuç
1 patates
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı pirinç
Karabiber,tuz
YAPILIŞI:
Taze fasulyeyi minik minik doğrayalım.Kırmızı biberleri,kuru soğanımızı yemeklik olarak doğrayalım.Sıvıyağda yumuşayana kadar kavuralım.Rendelediğimiz domatesimizi ekleyelim.Havucu,patatesi ve sarmısağıda minik küpler halinde doğrayalım taze fasulyeyle birlikte kavrulmuş soğan ve biberlerin üzerine ilave edelim.
Sebzeleri de yağda biraz yumuşayana kadar kavuralım..
Sebzeler kavrularak iyice yumuşayınca yıkayıp süzdüğümüz yarım çay bardağı kadar pirinci ilave edelim. Baharatları ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakalım,kendi suyu yeterli değilse biraz da su ekleyelim pirinçlerde yumuşayana kadar suyunu tamamen çekene kadar pişirelim.Pirinçler tamamen yumuşayınca pilav gibi demlenmeye bırakalım.Dibleyi sıcak ılık soğuk her şekilde yiyebilirsiniz..
İÇLİ PATLICAN TURŞUSU
MALZEMELER
•1 kg.küçük boy patlıcan
•2 adet domates
•2-3 adet yeşil biber
•6-7 adet sarmısak
•Yarım demet maydanoz
•Patlıcanların ağzına kapatmak için 2 adet kırmızı ve yeşil biber
•1 su bardağı üzüm sirkesi
•3 yemek kaşığı kaya tuzu
•1 tatlı kaşığı şeker (ekşimeyi ve mayalanmayı hızlandırır)
•Patlıcanları bağlamak için pamuklu yorgan ipi
YAPILIŞI:
•Patlıcanların sap kısmını kesip,baş kısmına dokunmayın
•Karnıyarık yapar gibi karınlarını yarın.
•Kaynayan tuzlu suya atıp 7-8 dakika kadar haşlayın.Çok fazla haşlanmaması gerekiyor yoksa patlıcanlar dağılır,erir.
•Patlıcanları sudan alıp soğuk suya atın.
•Bu su hemen ısınacağı için,patlıcanlar tamamen soğuyana kadar 2-3 kez suyunu değiştirin.
•Soğuyunca sudan alıp,kalınca bir bez üzerine kesik yerleri aşağı gelecek şekilde yanyana dizip üzerine ağırlık koyun.Ben üzerine düz bir tepsi koydum ve tepsinin üzerine su dolu bir leğen bıraktım.Bu şekilde patlıcanlar acı suyunu verecek.Bu şekilde en az 2-3 saat kalsın.
•Ağırlığı patlıcanların üzerinden alın.
•Diğer tarafta domates,biber,maydanoz ve sarmısakları küçük küçük doğrayın.Biraz tuz atın ve patlıcanların içine doldurun.Eğer içiniz artarsa dolmalık biber doldurun,onu da turşu yapın.
•Kırmızı biberleri patlıcanların ağzına uygun kesip kapatın.
•Pamuklu iplerden parça parça kesip patlıcanları tam ortadan bağlayın (bunun için genelde maydanoz sapları kullanılır ama eğer yoksa iple bağlayın)
•2 kiloluk cam kavanozu kaynar suyla iyice çalkalayın ki bakteri üreme ihtimali kalmasın.
•Kavanoza dikkatlice patlıcanları dizin.Boş kalan yerlere biber koyabilirsiniz.
•Bir kapta yaklaşık 3 su bardağı steril su,sirke,tuz ve şekeri koyup tuz eriyene kadar karıştırın
•Patlıcanların üzerine yavaşça dökün.Üzerinde eksik yer kalırsa,biraz su ve sirke karışımı hazırlayıp tekrar dökün.
•Kavanozun ağzına temiz bir buzdolabı poşeti gerip kapağını kapatınki turşunuz hiç hava almasın.
•Turşunuzu güneş görmeyen bir yere koyun.Bir hafta sonra turşunuz hazır.