Kıymalı Patates Köftesi
Kıymalı Patates Köftesi Tarifi'nin Malzemeleri
2 su bardağı ince bulgur (düğ)
Sıcak su (1 su bardağı ve biraz fazla)
3 adet orta boy patates (haşlanmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber
İç Harcı İçin;
200 gram kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
4 diş sarımsak
1 orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
Biraz sıvı yağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber
Kıymalı Patates Köftesi Tarifi'nin Yapılışı
İnce bulgurumuzu ıslatıyoruz ben 2 su bardağı düğ için 1 su bardağından biraz fazla sıcak su kullandım. Siz yine de kontrol edip suyunu biraz daha arttırabilirsiniz. Bulgurlarımızın üzerini kapatıp demlenmeye bırakıyoruz. Bulgurlarımız demlenirken kıymalı harcımızı kavurmaya başlıyoruz.
Yanmaz yapışmaz tavamızın içerisine kıymamızı alıp suyunu salıp suyunu tekrar çekene kadar kavuruyoruz. Suyunu çektikten sonra biraz sıvı yağ ekleyip küçük küçük doğradığımız soğanımızı ilave ediyoruz biraz kavuruyoruz. Soğanımızın kokusu çıkmaya başlayınca doğradığımız sarımsaklarımızı ekleyip 1 dk daha kavuruyoruz. Küçük küçük doğradığımız domatesimizi ekleyip iyice kavuruyoruz. 1 tatlı kaşığı salçamızı ve baharatlarımızı ekleyip salçamız bütün kıymamıza rengini verene kadar karıştırıyoruz. Ocağımızı kapatıp ılımaya bırakıyoruz.
Demlenen bulgurlarımızı yoğurma kabımıza alıyoruz baharatlarımızı ve salçalarımızı ekleyip iyice yoğuruyoruz. Üzerine haşladığımız patateslerimizi rendeleyip macun kıvamına gelene kadar iyice yoğuruyoruz. Şekil vermeye başlıyoruz mandalina büyüklüğünde parçalar alıp elimizde iyice yuvarlıyoruz ortasını çukurlaştırıyoruz. Eğer şekil vermekte zorlanırsanız küçük bir kase içerisine biraz su koyup ara ara elinizi ıslatabilirsiniz. Köftelerimizi fırın kabımıza diziyoruz üzerlerine kıymalı harcımızdan eşit miktarda paylaştırıyoruz. 18 adet köfte oldu. Önceden ısıttığımız 200 derecedeki fırınımızda 5-10 dk arası pişirip çıkarıyoruz. Ben 12 tanesini fırında pişirdim 4 tanesini pişirmedim. Arzu ederseniz fırına hiç koymadan servis yapabilirsiniz fakat fırında pişirdiğimiz zaman malzemeler bütünleştiği için şekil olarak daha düzgün oluyor. Sade daha çok hoşuma gitti, isterseniz üzerine sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz. Afiyet olsun 😊
Not; Köftemize kıvam veren patateslerimiz bu yüzden patates ölçüleri aynı olamayacağı için ve orta boy patates kullanacaksanız 1 adet fazladan haşlayın çünkü köftemize düzgün şekil verebilmemiz için macun kıvamında olmalı eğer 3 patates kullanmanıza rağmen hala macun kıvamında değilse fazladan 1 patates daha rendeleyin. Yedekte 1 tane fazladan olsun ki tekrar patates haşlamak zorunda kalmayın eğer kalırsa salata veya başka bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
alıntı