Güzel Tablo

Fotoğrafçılık => Teknik Bilgiler => Konuyu başlatan: sefa - 05 Ekim 2013, 15:42:21

Başlık: Fotoğraf Çekim Teknikleri - Işıkla Boyama - Mimari Fotoğraf - Panorama
Gönderen: sefa - 05 Ekim 2013, 15:42:21
Işıkla Boyama
Işıkla boyama ile ışık kontrolü yapılabilir. Gölge olmaması için sürekli ışık kaynağını oynatmak gerekebilir. Devamlı sekizler çizip bir yandan yürümek bir çözüm getirebilir. Çekilecek mekanın krokisini çizip, ışık planı yapmalıyız. Işığın süresi yada şiddeti etkilidir. Işık kaynağı kamera arkasında ya da önünde durabilir. Bazı zamanlar görüntüye de girebilir. Fotoğrafçı, koyu renk kıyafet giymelidir. Fotoğrafçı kadrajın içine girmek zorunda ise kesinlikle durmamalıdır. Çünkü verilen ışık alanı içinde silueti çıkabilir. Işık kaynağının kamera arkasında olması ile bu tür sorunlar giderilebilir. Ana prensip, ışık kaynağının çapını büyütmektir. Pozu, hareketin hızına göre belirlemek ve bu tarz çekim süresince değiştirmemek gerekir. Yörüngeye hep aynı şekilde sahip çıkılmalı, pozun doğru verilebilmesi için de ışık kaynağı ile objeler.

Mimari Fotoğraf
Çoğunlukla teknik kamera kullanımı ile daha rahat çalışma ortamı sağlanabilen bu tür çekimlerde, amaç, fotoğraflarımızdaki deforme olmuş yapıların daha kontrollü bir perspektif ile görüntülemektir. Bunun için Konu düzlemi, objektif düzlemi ve film düzleminin birbirine paralel olması gerekmektedir. Ancak yeterli mesafe olmadığı durumlarda, teknik kameradaki film düzlemini kaydırmak yöntemi ile bu dezavantaj giderilir. Genellikle geniş açılı objektiflerin kullanılması gereken durumlarda teknik kamera yada katı gövdeli makinelere takılabilen shift objektifler ile bu sorun giderilir.

Panorama
Yüksekliğe oranla genişliği fazla olan fotoğraflardır. Birden fazla fotoğrafların bitiştirilmesi ile algılanabilir. Çok kare ile yapılanlar, bir dizi olacağı için, terazili sehpa ile yapılması gerekir. Genellikle yüksek yerlerden çekim yapılmalıdır. Konuyu kurtaracak en uzak odaklı objektiflerle çekilir. Tam teraziye alınmışsa, dikeyler konuya paralel olur. Terazileme sehpa ayaklarında yapılmalıdır. Tarama, göz kararı bindirme ile yapılabilir. Binme payları büyük olursa bitiştirme sağlıklı olur. Hava fotoğraflarında binme payı 1/3 ’ tür. Uzun odaklı objektiflerde binme payı azalabilir. Kısa odaklılarda perspektif hatası olur. Çekim esnasında, kaç kare olduğunu prova etmek, tek sayıda kare ile çekim yapmak ve eşit paylardan meydana getirmek gerekir. Dolayısıyla binme payları eşitlenmelidir. Pozlandırmayı teke indirmekte yarar vardır. Cephe ışığı tercih edilmeli, polarize filtre kullanılmamalı, hareketli objelerden sakınmalı, ek yerlerinde mümkün olduğu kadar bütün objelerden sakınmalı, ön planlardan kaçınmalıdır.rüzgar ve bulut hareketleri olmamalı, tümü aynı filme çekilmeli, aynı koşulda yıkanmalı, baskıda tek baskı pozu ile baskı yapılmalı, kartlar beraberce banyoya atılmalıdır ve banyoda el ile müdahalelerden kaçınmalıdır.



 (http://postimg.org/image/ndiq2hnib/)
Başlık: Ynt: Fotoğraf Çekim Teknikleri - Işıkla Boyama - Mimari Fotoğraf - Panorama
Gönderen: kardelen - 05 Ekim 2013, 19:50:50
emeğine sağlık..
Başlık: Ynt: Fotoğraf Çekim Teknikleri - Işıkla Boyama - Mimari Fotoğraf - Panorama
Gönderen: sabit - 07 Ekim 2013, 15:28:00
Bu Işıkla boyama olayi cok zor ama profesyonel fotograf cekmek icin olmazsa olmazlardan. Zaten video kayit teknigi olarak da kullanilmakta.

Paylasim icin tesekkurler
Başlık: Ynt: Fotoğraf Çekim Teknikleri - Işıkla Boyama - Mimari Fotoğraf - Panorama
Gönderen: sefa - 07 Ekim 2013, 17:46:32
Bu Işıkla boyama olayi cok zor ama profesyonel fotograf cekmek icin olmazsa olmazlardan. Zaten video kayit teknigi olarak da kullanilmakta.

Paylasim icin tesekkurler

Rica ederim, bana da çok zor geliyor, daha yeniyim fotoğraf işinde, umarım zamanla olur :)