TATLILARIMIZ
1_Gelingız Helvası: Un, tereyağı , ceviz, badem ile kavrulur. Yeterince pudra şekeri veya toz şeker karıştırılarak tabaklara, tepsilere konulur. üzerine bademlerle çiçekler yapılır, şekiller verilir ve bıçakla küçük dilimlere bölünerek yenilir.
2_Un Helvası: Un yağda kavrulur, yeterince şeker konularak karıştırılır. Şeker yerine pekmezden un helvası çok güzel olur.
3_Peynirli Helva: Un helvası gibi kavut yapıldıktan sonra tuzsuz taze peynir ufalanarak karıştırılır. Peynirin erimesi için ateşin üzerinde biraz daha karıştırılır. (Peynir yağlı ise erir, kavuta karışırsa güzel olur.) Yeterince şeker karıştırılarak tabaklara doldurulur. Bıçakla dilimlenerek yenir.
4_Pıt Pıt Helvası: Bulgurun incesi (düğürden) ve pekmezden yapılır. Pişerken pıt pıt diye etrafa sıçradığından pıt pıt helvası adını almıştır.
Diğer Tatlılarımız: Pestil kavurması, peynirli ekmek, yağlı, ballı yufka, tatlı tarhana, hesirde, sütlaç, muhallebi, pelize, dut pestilinin malızı, üzüm pestilinin malızı, tatlısı ile tuzlusu ile çeşitli pastalar kekler ve Arapgir'imizin halbur hurmasını kim bilmez.
1_Dut: Dut Pestilinin başında çekirdeksiz kuru dut gelir. Yanında ceviz olursa çerezlerin en güzelidir.
2_Dut Pestili: Dut pestilinin arasına çoğunlukla dövülmüş ceviz serpilir. Bazende badem veya kayısı çekirdeğinin şakkası ile çeşitli çiçekler yapılır şekiller verilir. Boş yerlere dövülmüş ceviz serpilir.
3_Duttan Köpük Pestili: Dut malızı çeşitli aletlerle çırpılarak beyazlaştırılır. Perde üzerine üzüm pestili gibi kalın dökülür.
4_Pohmut Pestili: Pohmutlar döğüldükten sonra eleğin üstünde kalan irileri geçen yılki pohmut artmışsa ve bir miktarda tut ilave edilerek pişirilir, şırası hazırlanır. Bunun malızı un ile yapılır. Perdelere kalınca (üzüm pestili gibi dökülür) dökülür. Yumuşak ve tatlı olur.
5_Pohmut: Arapgir çerezlerinin vazgeçilmezlerindendir. Her ev kışlık pohmudu döverdi. Pohmut dövülürken taze cevizle pohmut yemeği kim arzulamaz. Vitamin yüklüdür mübarek. Gıciklerde (ağzı küçük küçük kap) küplere doldurulur. Kışın cevizle yenir.
6_Üzüm Pestili: Üzüm pestilinin 3 çeşidi yapılır. Üzümdem üzüm pestili, üzümden çalma köpük pestili, üzümden şikam pestili.
7_Oricik: Taze ceviz zamanında üzümlerin tam olgun ve bol zamanıdır. Cevizler kırılır, içleri iplere saplanır, kurutulur. Üzüm malızı hazırlanır, hazırlanan cevizler üzüm malızına daldırılır ve kurutulmak üzere güneşe serilir. Pestilde olduğu gibi bununda malızı bazen çırpılır beyazlatılır. Bazende kendi rengi ile oricikler yapılır. Kuruduktan sonra afiyetle yenir.
8_Diğer Çerezlerimiz: Ceviz, badem, kayısı çekirdeği, aluça, erik, mişmiş, kayısı çirleri, elma, armut gahları.