Güzel Tablo

MALATYA Arapgir Tatlıları

Gönderen Konu: MALATYA Arapgir Tatlıları  (Okunma sayısı 511 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
MALATYA Arapgir Tatlıları
« : 19 Ocak 2019, 20:36:30 »

TATLILARIMIZ

1_Gelingız Helvası: Un, tereyağı , ceviz, badem ile kavrulur. Yeterince pudra şekeri veya toz şeker karıştırılarak tabaklara, tepsilere konulur. üzerine bademlerle çiçekler yapılır, şekiller verilir ve bıçakla küçük dilimlere bölünerek yenilir.

2_Un Helvası: Un yağda kavrulur, yeterince şeker konularak karıştırılır. Şeker yerine pekmezden un helvası çok güzel olur.

3_Peynirli Helva: Un helvası gibi kavut yapıldıktan sonra tuzsuz taze peynir ufalanarak karıştırılır. Peynirin erimesi için ateşin üzerinde biraz daha karıştırılır. (Peynir yağlı ise erir, kavuta karışırsa güzel olur.) Yeterince şeker karıştırılarak tabaklara doldurulur. Bıçakla dilimlenerek yenir.

4_Pıt Pıt Helvası: Bulgurun incesi (düğürden) ve pekmezden yapılır. Pişerken pıt pıt diye etrafa sıçradığından pıt pıt helvası adını almıştır.

Diğer Tatlılarımız: Pestil kavurması, peynirli ekmek, yağlı, ballı yufka, tatlı tarhana, hesirde, sütlaç, muhallebi, pelize, dut pestilinin malızı, üzüm pestilinin malızı, tatlısı ile tuzlusu ile çeşitli pastalar kekler ve Arapgir'imizin halbur hurmasını kim bilmez.


1_Dut: Dut Pestilinin başında çekirdeksiz kuru dut gelir. Yanında ceviz olursa çerezlerin en güzelidir.

2_Dut Pestili: Dut pestilinin arasına çoğunlukla dövülmüş ceviz serpilir. Bazende badem veya kayısı çekirdeğinin şakkası ile çeşitli çiçekler yapılır şekiller verilir. Boş yerlere dövülmüş ceviz serpilir.

3_Duttan Köpük Pestili: Dut malızı çeşitli aletlerle çırpılarak beyazlaştırılır. Perde üzerine üzüm pestili gibi kalın dökülür.

4_Pohmut Pestili: Pohmutlar döğüldükten sonra eleğin üstünde kalan irileri geçen yılki pohmut artmışsa ve bir miktarda tut ilave edilerek pişirilir, şırası hazırlanır. Bunun malızı un ile yapılır. Perdelere kalınca (üzüm pestili gibi dökülür) dökülür. Yumuşak ve tatlı olur.

5_Pohmut: Arapgir çerezlerinin vazgeçilmezlerindendir. Her ev kışlık pohmudu döverdi. Pohmut dövülürken taze cevizle pohmut yemeği kim arzulamaz. Vitamin yüklüdür mübarek. Gıciklerde (ağzı küçük küçük kap) küplere doldurulur. Kışın cevizle yenir.

6_Üzüm Pestili: Üzüm pestilinin 3 çeşidi yapılır. Üzümdem üzüm pestili, üzümden çalma köpük pestili, üzümden şikam pestili.

7_Oricik: Taze ceviz zamanında üzümlerin tam olgun ve bol zamanıdır. Cevizler kırılır, içleri iplere saplanır, kurutulur. Üzüm malızı hazırlanır, hazırlanan cevizler üzüm malızına daldırılır ve kurutulmak üzere güneşe serilir. Pestilde olduğu gibi bununda malızı bazen çırpılır beyazlatılır. Bazende kendi rengi ile oricikler yapılır. Kuruduktan sonra afiyetle yenir.

8_Diğer Çerezlerimiz: Ceviz, badem, kayısı çekirdeği, aluça, erik, mişmiş, kayısı çirleri, elma, armut gahları.


Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: MALATYA Arapgir Tatlıları
« Yanıtla #1 : 19 Ocak 2019, 20:39:42 »

ARAPGİR SARMASI (dolaması) TARİFİ;
 Gerekli Malzemeler;
200g kıyma
100g kuyruk
1 demet maydanoz
500g kuru soğan
600g pilavlık bulgur
1 tutam karabiber veya 1 çay kaşığı
1 çorba kaşığı kırmızı biber
1000g salamura yaprak (önerim Arapgir Yaprağıdır)
1 tatlı kaşığı tuz
250g salça (biber ve domates salçasını karıştırınız tavsiyem ev salçası dır)
Biz bu malzemeleri verdik ama yağı ve salçası sizin elinizde isteğinize göre koyabilirsiniz


Yapılışı;
1L su kaynatılır bulgurun üzerine dökülür 30dk  beklenir
30 dk içinde soğanlar küp küp doğranır baharatlarıyla karıştırılır maydanoz içine doğranarak eklenir kıyma ve kuyrukla beraber yoğurulur salçası da eklenene kadar 30 dk miz dolmuştur ve bu hazırlanan harç sarmaya hazırdır.

Sarılışı;
Arapgir yaprakları büyüklüğüne göre bölünerek ufak ufak sarılır çelik tencereye dizilir.

Pişirilmesi;
Kısık ateşte tencerede ki  sarmaların üzerine kapağın altına bir porselen tabak veya özel olarak hazırlanmış sarma kapağı konularak kaynadıktan sonra tahminen 1 saat pişerse yeterlidir.

Servisi;
Sarmalar piştikten sonra geleneksel Arapgir'in kalaylı bakır tabaklarına konulur üzerine isteğe göre karabiber ve maydanoz serpilerek ikram edilir.



 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo