Güzel Tablo

Evde Hamur Yoğurmadan Ekmek Yapımı

Gönderen Konu: Evde Hamur Yoğurmadan Ekmek Yapımı  (Okunma sayısı 1125 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4343
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
Evde Hamur Yoğurmadan Ekmek Yapımı
« : 30 Ekim 2014, 18:02:27 »



3 su bardağı un
1/2 çay kaşığı kuru maya
2 çay kaşığı tuz
1.5 su bardağı ılık su
Derin bir kapta bütün malzemeleri kaşıkla karıştırıyoruz ve üzerine streç film veya kapak kapatıp en az 12 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Eğer 16-18 saat kadar bekletilirse daha iyi oluyor. Hiç elinizle yoğurmaya gerek yok, unu ve suyu iyice birbirine yedirene kadar karıştırıp bırakıyoruz. Mayalanan hamuru, elimize un sürerek bir beze haline getiriyoruz ve iki saat daha dinlenmeye bırakıyoruz. İki saatimiz dolmadan, yani bezeyi yaptıktan bir buçuk saat sonra fırını 210 derece açıp içerisine kapaklı boş derin bir demir tencere veya sıcağa dayanıklı kapaklı cam kaseyi ısıtıyoruz. Yarım saatin sonunda, dikkatlice fırındaki tencerenin kapağını açıp, mayalanan bezemizi yavaşça tencereye koyuyor ve ağzını kapatıp 30 dakika pişiriyoruz (bu 30 dakika süresince tencerenin ağzı açılmayacak). Tam yarım saat sonra tencerenin kapağını alıp, ekmeğimizi ağzı açık 15-20 dakika daha fırının sıcaklığını 190 dereceye düşürerek pişiriyoruz, üzeri iyice kızarana kadar. Ekmek piştiğinde fırını kapatıyoruz ve mümkünse fırın kapağını biraz açık bırakıp ekmeği 10 dakika kadar sönmüş fırının içinde hafif soğumasını bekliyoruz. Çünkü sıcak sıcak hemen çıkarıp tezgahın üzerinde soğumaya bırakılan ekmeğin kabuğu çatlak çatlak olur ama fırında bekletilip çıkarınca birden sıcak soğuk teması olmadığında ekmeğin yüzü daha düzgün oluyor.
Bu tarif demir döküm kapaklı tencerede çok güzel oluyor. Demir döküm yoksa fırına dayanıklı başka bir tencerede olur. Ben örnek olarak borcam tepsi kullandım ve üzerini folyo ile kapattım ama borcamda pişen ekmeğin dışı çok kalın oluyor. Folyo ile kapatıldığı için buharını tencere/tepsi içinde tutmuyor ve dışı çok kuru oluyor, demir döküm tencereye göre de fazla kabarmıyor. Aynı ölçülerle iki çeşit pişirme yöntemi denedim, borcamda pişen küçük görünüyor, çünkü fazla kabarmadı ve dışı sert oldu, ancak sofra bezine sarıp bir kaç saat beklettikten sonra yenilir, iyice yumuşaması lazım.
Benim kullandığım demir döküm tencerenin çağı 34cm ve borcamın ölçüsü 23cmX30cm. Oldukça büyük olması gerekiyor çünkü hamur tencerenin kenarına değmeden pişerse ekmeğin kabuğu daha ince olur ve şekli daha düzgün olur. Eğer tencere küçükse iki beze yapın veya malzeme miktarının yarısını deneyin. Şimdiden afiyet olsun.
 



 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo