Güzel Tablo

, SALATA VE Mezeler

Gönderen Konu: , SALATA VE Mezeler  (Okunma sayısı 3647 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #15 : 16 Nisan 2016, 21:26:33 »
BEZELYE SALATASI


MALZEMELER
1 kutu konserve bezelye
3 çorba kaşığı mayonez
6 adet ufak salatalık turşusu
2 adet kırmızı biber
3 dal maydanoz
Birkaç tutam dereotu
1 çay kaşığı tuz
Arzuya göre yeşil soğan
Zeytinyağ,limon

HAZIRLANIŞI:
Turşuları ufak kesin,maydanozu ve dereotunu incecik kıyın,kırmızı biberleride küçük doğrayın,daha sonra bir kaba bezelyeleride ekleyerek boşaltın ve mayonezi koyun,tuzunu,yağını,limonunu ekleyerek hepsini karıştırın ve servis yapın

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #16 : 16 Nisan 2016, 21:27:52 »
MERCİMEK KÖFTESİ


MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı su
2 baş kuru soğan
4-5 diş sarımsak
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1,5 yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
Karabiber,pulbiber,kimyon,tuz
1 limon suyu
Marul,roka yada tere

YAPILIŞI: 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 3 su bardağı su ile ateşe koyun ve mercimekler lapa halini alıncaya kadar kaynatın (bütün suyunu çekmesin köfteler kuru olur) 1 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alın, üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın.Kabın üzerini kapatıp mercimekler şişene kadar (30 dakika kadar bekletin)

Buarada 2 baş kuru soğanı incecik doğrayıp tavaya alın zeytinyağında soğan ve sarımsakları hafifçe kavurun.Biber salçası ve domates salçasınıda ekleyin,ardından karabiberi, dilediğiniz kadar pulbiberi,kimyonu ve tuzunu ekleyip karıştırın.

Bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin,tüm malzemeyi karıştırıp ve ensonda limon suyunu ekleyip kabın üzerini tekrar kapatın 6-7 sap yeşil soğanı ve maydanozlarıda yıkayıp incecik kıyın ve bu yeşillikleri yoğurduğunuz köfte harcına ekleyin 2-3 dakika daha yoğurun.Harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde çiğ köfte gibi şekil verin.

Servis tabağına marul,roka,tere yada reyhan dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin.Yanındada bol köpükl ayranı unutmayın

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #17 : 16 Nisan 2016, 21:29:13 »
KISIR (HATAY USULÜ)


MALZEMELER
2 su bardağı kısır
2 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 tane limon suyu (ekşi seviyorsanız daha fazla ilave edebilirsiniz)
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze soğan
Yarım demet taze nane
Tuz,karabiber,kırmızı toz biber
Yarım çay kaşığı kimyon

SERVİS İÇİN:
Marul,Roka,Tere,Domates

YAPILIŞI: Taze soğanların beyaz kısımlarını ortadan ikiye bölün.Yeşil kısımlarıyla birlikte geniş bir kaba ince ince doğrayın.Maydanozları,taze naneleri,sarımsağı ve kuru soğanıda ince ince doğrayıp,hepsini kabın içinde karıştırın. Kabın ağzını kapatıp kenara alın.

Domates ve biber salçasını 2 bardak sıcak suyun içinde eritin.Bu suyu,geniş ve yayvan bir kaba koyduğunuz 2 su bardağı bulgurun üzerine dökün tuzunu ekleyin, arasıra karaşıtırarak bulgurun suyu çekmesi için bekleyin (yaklaşık 15-20 dakika) sonrasında sırasıyla baharatları,limon suyunu,nar ekşisini ve zeytinyağını ekleyip karıştırın ve en sonda soğan,nane, sarımsak ve maydanoz karışımını bulgura ekleyip karıştırın.Servis yapana kadar üzerini streçleyerek bekletin.

NOT: Aklınızda bulunsun bu verdiğim tarif 2 bardaklık kısır için ama siz fazla kişi ağırlayacaksanız kişi başına 1 çay bardağından hesap ederek ayarlayın.

Bir tavsiyede sevenler için kısırın içindeki yeşilliklere taze Reyhan ekleyebilirsiniz inanılmaz yakışıyor.

Ayrıca bazı yörelerde kısır su yerine domates rendesiylede ıslatılabiliniyor tercih tamamen sizin neticede Kısır her türlü nefis bir yiyecek

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #18 : 16 Nisan 2016, 21:30:36 »
ÇARLİSTON SALATASI


MALZEMELER
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
6 diş sarımsak
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay fincanı yoğurt
kırmızıbiber
tuz
400 gr çarliston

HAZIRLANIŞI: Biberleri iri iri doğrayın. Sarımsakları ayıklayıp dilimleyin. Küçük bir tencerede yağı kızdırın, sarımsakları atarak pembeleştirin. Biberleri ekleyip 5-10 dakika sote edin.

Kırmızıbiber, şeker, tuz ve suyu sote edilmiş biberlere katın, orta ateşte pişirin. Biberler yumuşadıktan ve suyunu çektikten sonra ateşten alın. Sirkeyi ekleyin ve soğumaya bırakın. Soğuyunca yoğurtla karıştırıp servis edin

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #19 : 16 Nisan 2016, 21:31:52 »
SARIMSAKLI KÖFTE (FELLAH KÖFTESİ)


MALZEMELER:
1 Kilo bulgur
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 yumurta
1 yemek kaşığı salça ( tercihen biber salçası)
1 baş sarımsak
1 domates
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tutam maydonoz
Tuz ,Karabiber

YAPILIŞI:
Bulgur, irmik geniş bir kabın içerisinde sıcak suyla ıslatılıp yoğrulur.
İçerisine un ve en son yumurtalar ekleneler iyice yoğrulur.
Yoğrulan hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılarak avuç içinde yurlanır.
Yuvarlanan hamurların ortasına parmak bastırılır.
Köfte hamuru bitene kadar bu işlem devam eder.
İyice kaynayan suya bir tutam tuz ve limon suyu ilave edilerek içerisine köfteler atılır.
İyice kaynatılır.
Kaynamış köftelerin suyu tamamen süzülür.Servis tabağına alınır. Diğer taraftan tava da sıvı yağ ve salça kavrulur.
Üzerine rendelenen domatesler ve dövülmüş sarımsaklar konur.
Tuzu ve karabiberi ilave edilerek pişirilir.Pişirilen sos köftelerin üzerine gezdirilir.
Kıyılmış maydonozla süslenir. Sıcak ve soğuk olarak servis yapılabilir. —

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #20 : 16 Nisan 2016, 21:34:58 »
SUMAKLI ROKA SALATASI



Roka ve naneyi doğruyoruz üzerine sumak ve tuz atıyoruz ama sumağı bolca atıyoruz,ben 4 tatlı kaşığı tepeleme attım.Bu karışımı elimizle iyice karıştırıyoruz.İnce uzun doğradığımız mor soğanı küçük bir kapta tuzlayıp elimizle üfeliyoruz.Soğanı da yeşilliğe ekliyoruz.Başka bir tarafta 2 domatesi rendeleyip, rendelenen domatesin içine zeytinyağı ve nar ekşisi koyup bunu yeşilliğin üzerine döküp kaşıkla iyice karıştırıyoruz.Afiyet olsun

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #21 : 16 Nisan 2016, 21:36:04 »
SALATALIK SALATASI


MALZEMELER
2 adet orta boy patates
4-5 adet salatalık
1 tutam yeşillik (dereotu,maydanoz,yeşil soğan,nane)
1 kase yogurt
1 kaşık mayonez
Tuz,pulbiber

YAPILIŞI: Patatesleri haşlayıp ezelim.Salatalıkları soyup içlerini oyalım,içinden çıkan salatalıkları minik minik doğrayarak patatesin içine ilave edelim.Yoğurt,mayonez ve patatesleri iyice karıştırıp salatalıkların içine dolduralım.Pulbiber ve yeşilliklerle süsleyelim..Afiyet olsun

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #22 : 16 Nisan 2016, 21:37:23 »
YOĞURTLU MAYONEZLİ KUSKUS SALATASI


MALZEMELER
Yarım paket kuskus
10 adet kornişon turşu
1 büyük havuç
1 kutu konserve mısır (arzuya göre)
Yarım demet dereotu
1 kase sarımsaklı yoğurt
4 yemek kaşığı mayonez
Tuz,pulbiber,az zeytinyağ

YAPILIŞI: Kuskus tuzlu bol suda haşlanır ve soğumaya bırakılır.Hazırlanan sarımsaklı yoğurtla mayonez çırpılır ve soğuyan kuskusla karıştırılır,daha sonra turşular doğranır, havuç rendelenir ve istenirse mısırda eklendikten sonra doğranmış dereotuda ilave edilir,az tuz,yağ ve pulbiberde ilave edildikten sonra karıştırılır ve servis yapılır

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #23 : 16 Nisan 2016, 21:40:06 »
JÜLYEN SALATA


MALZEMELER
4 adet kabak
5 adet salatalık
6 adet havuç
Dereotu
Limon suyu
Zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI:
Tamamen alet işler el övünür salatası.Jülyen rendeniz varsa tamamdır.Bütün sebzeleri orta boy kullandım.Ben çiğ kabak kullandığım salatalarda genelde minik kabaklar kullanıyorum, hem daha lezzetli hem de çekirdekleri daha az, iri kabaksa tam tersi bu yüzden tavsiye etmiyorum. Havucun kabuklarını kazıyın,diğerlerini kabuklarıyla birlikte rendeleyin.Kabak ve salatalığın tam ortası biraz çekirdekli veya sulu gelirse rendelemeyi bırakın.Dereotu,tuz ve limonu ekleyip karıştırın, üstüne zeytinyağı gezdirip servis yapın.

BEYAZ LAHANA SALATASI



MALZEMELER
2 kase küçük küçük doğranmış beyaz kıtır lahana
1 rendelenmiş havuç
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
Biraz limon,tuz

YAPILIŞI:
Lahanayı çok ince kıyın.Havucu rendeleyin.
Lahana,havuç ve sos malzemelerini derin bir kaba alın.
Hepsini iyice harmanlayıp dolaba kaldırın ve bir gece dinlendirip ertesi gün servis yapın.Et ve tavuk yemeklerinin hatta makarna çeşitlerininde yanına çok yakışacağı gibi,çay davetlerinize farklı bir lezzet katacaktır.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #24 : 16 Nisan 2016, 21:42:23 »
SOĞAN HALKALARI


MALZEMELER
2 adet büyük soğan
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un
1 adet yumurta
Galeta unu
2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI
Un,süt,tuz,kabartma tozu yumurtayı el çırpıcısıyla koyu boza kıvamına gelene kadar çırpalım.Soğanları halka halka yaklaşık 1cm civarında olmasına özen göstererek doğrayalım.Yarım saat soğuk suda bekletelim.Halkaları düzgün şekilde birbirinden teker teker ayıralım, kurulayalım.Yapılan sosa soğan halkalarını bulayalım,daha sonra galeta ununa bulayıp bol kızgın sıvıyağda çok fazla kızartmadan pişirelim..

KABAK SUFLE


MALZEMELER
3 Adet kabak
2 Adet yumurta
1 Su bardağı süt
1 Çay bardağından biraz az sıvıyağ
2 Adet yufka
Yarım demet nane
Yarım demet dereotu
1 Su bardağı beyaz peynir
1 Su bardağı kaşar peynir
Karabiber,pulbiber,galeta unu, tuz

YAPILIŞI: Kabaklarımızı soyup rendeleyerek bir kaba alıyoruz. Yufkalarımızı ufak ufak parçalara bölerek kabakların yanına ilave ediyoruz.Nane ve dereotunuda iyice temizledikten sonra kıyıyor ve beyaz peynirle (rendelenmiş) birlikte kabımıza ekliyoruz.Süt,yumurta, yağ ve baharat karışımını başka bir kapta iyice çırparak kabaklı karışımın üzerine döküyoruz.Bir kaşık yardımıyla tüm harcı güzelce harmanladıktan sonra yağladığımız fırın kabımıza alarak üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve galeta unu serpiştirdikten sonra 180 derecede iyice kızarana kadar pişiriyor ve sıcak olarak servis ediyoruz

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #25 : 16 Nisan 2016, 21:44:54 »
YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI


MALZEMELER
2 kase semizotu
2 diş sarımsak
1 kase yoğurt
Zeytin yağı
Pul biber
Tuz

YAPILIŞI: Semizotunu yıkayarak,suyunun süzülmesini sağlayınız.Rendelediğiniz sarımsakları,tuz,zeytinyağı ve yoğurt ile karışım pürüzsüz olana kadar karıştırınız. Hazırladığınız yoğurtlu karışımı semiz otunun üzerine dökerek karıştırınız.İsteğinize göre üzerine pul biber serperek servis edebilirsiniz.Yoğurtlu semizotu salatası hazır.


SEMİZOTU SALATASI


MALZEMELER
1 küçük bağ semizotu
1 kutu konserve mısır
2 tane domates
2 tane salatalık
2 adet kırmızı biber
Yarım limon suyu
Zeytinyağ
Tuz

YAPILIŞI: Semizotunun uç saplarını temizledikten sonra iyice yıkayıp sirkeli suda bekletelim.Daha sonra kalan kumları gidene kadar iyice yıkayıp süzülmesini bekleyelim.Suyu süzülen semizotunu saplarıyla beraber doğrayıp bir kaseye alalım.İçine doğranmış domates,salatalık,kırmızı biber, mısır,tuz,limon suyu ve yağınıda koyup harmanlayalım.Salata kasemize koyup servis yapalım. —


Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #26 : 16 Nisan 2016, 21:47:11 »
YOĞURTLU KIRMIZI MERCİMEK EZMESİ


Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 adet iri patates
4-5 dal taze soğan
1/4 demet maydanoz
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Limon Suyu
Kırmızı biber, kimyon, tuz

Üzerine:
2-3 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt(mümkünse süzme yoğurt)
5-6 dal maydanoz
1 adet havuç
1 tatlı kaşığı biber salçası
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı:

1. Mercimeği tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin. Kaynayıp, suyunu çekene ve yumuşayıncaya kadar pişirin.

2. Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyup sıcakken ezin.

3. Tavada küçük küçük doğranmış kuru soğanları kavurun.

4. İçine biber salçası ekleyip, salçayı da bir kaç dakika kavurun.

5. Haşlanmış mercimeğin suyunu biraz bırakın büyük bir kaseye alın.

6. Üzerine ezilmiş patatesleri, kavrulmuş salçalı soğanı, istediğiniz baharatları, ince ince doğradığınız taze soğanları, yağı, tuzu, limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.

7. Servis yapacağınız tepsiye hazırladığınız karışımı yerleştirip, üzerini düzleştirin. Ezilmiş sarımsaklarla hazırladığınız yoğurdu üzerine dökün.

8. İnce ince kıyılmış maydanozları serpiştirin.

9. Biraz sıvıyağda biber salçası ve kuru naneyi kavurup, üzerine dökün.

10. Havuçların kabuğunu soyup halka halka doğrayın. Çiçek şekli olması için kenarlarına bıçakla 4 tane çentik atın. Maydanozların üzerine yerleştirin

FASÜLYE DİBLESİ


MALZEMELER
Yarım kilo taze fasülye
2 tane kuru soğan
2 tane domates
Yarım su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz,zeytinyağı

YAPILIŞI: Soğanı yemeklik doğrayıp tenceremize alalım içine yağımızı ilave edip kısık ateşte kavuralım.Kavrulan soğanın içine ayıklanmış 1 cm. büyüklüğünde doğranmış fasülyeyi ekleyip bir kaç dakika sararana kadar kavuralım. Kavurduğumuz fasülyelerin içine küçük doğranmış biberleri,domatesi ve salçayı ekleyip bir iki karıştırıp üstünü geçecek kadar kaynar su koyup fasülyeleri pişmeye bırakalım.

Bu arada pirinci tuzlu suda ıslatalım. Fasülyelerin pişip pişmediğini kontrol edelim.Pişen ve suyunu epeyce çeken (1 su bardağından biraz az su kalsa yeterli olacaktır) fasülyelerin içine pirinçleri ilave edip tuzunu ekleyip bir kere karıştıralım.Kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.Altını kapatıp bir süre demlenmeye bırakalım.Ilık halde servis yapalım.

NOT: Pirinci ıslatmamın nedeni daha tane tane olmasını sağlamak..Siz eğer isterseniz ıslatmadan da yapabilirsiniz...

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #27 : 16 Nisan 2016, 21:48:32 »
MAYDANOZ SALATASI


MAYDANOZU DOGRADIKTAN SONRA AYRI BİR TABAKTA BİBER SALÇASI,NAR EKŞİSİ,1-2 DİŞ SARIMSAK VE YAĞI İYİCE ELİMİZLE KARIŞTIRIP MAYDANOZA KATTIKTAN SONRA SERVİS YAPABİLİRSİNİZ ÖZELLİKLE BALIĞIN YANINDA MUHTEŞEM OLUYOR..ARZU EDERSENİZ 2 ADET SİVRİ BİBERDE İLAVE EDEBİLİRSİNİZ.

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #28 : 16 Nisan 2016, 21:56:57 »
ERİŞTE SALATASI


MALZEMELER
2 su bardağı erişte
5-6 bardak su
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 adet salatalık turşusu
1 büyük kase garnitür
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
3 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
Tuz

Hazırlanışı:
Suyu kaynatın,sıvıyağı,erişteleri ve bir miktar tuzu suya ekleyin,erişteler pişince süzüp soğuk sudan geçirin, turşuyu ve biberleri doğrayın,sarımsağı ezin,tüm malzemeleri derin bir kapta birleştirin ve karıştırın

Semizotu Salatası*



MALZEMELER:
Yarım demet semizotu
300 gr yoğurt
1 adet salatalık
2 diş sarımsak
Kuru nane
Kırmızı pul biber
Tuz

YAPILIŞI:
Semizotunun yapraklarını bıçak kullanmadan koparıp iyice yıkayın. Tuzla dövülmüş sarımsağı yoğurtla karıştırın, semizotunu, ince ve yuvarlak doğranmış salatalığı ekleyip karıştırın. Servis tabağına alıp, üzerini nane ve kırmızı pul biberle süsleyin.

HAVUÇLU PATATES


MALZEMELER :
5-6 adet iri boy haşlanmış patates
5-6 adet rendelenmiş havuç
1 adet limon
Sıvıyağ,tuz,kırmızı biber
Üzerine dökmek için sarımsaklı yoğurt

YAPILIŞI: Haşlanmış patatesler ezilerek püre yapılır ve içine damak tadına göre limon,sıvıyağ ve tuz ilave edilerek karıştırılır.Tercihen köşeli bir tepsiye yayılır.Soğumaya bırakılır.Rendelenmiş havucun bir tavada suyu çekmesi sağlanıp sıvıyağla pişirilir.

Havuç patatesin üzerine yayılır ve üzerine heryerini
kaplayacak şekilde sarımsaklı yoğurt dökülür.Bir tavada sıvıyağ ile bolca pulbiber kavrulup yoğurdun üzerine dökülür.Dilimlenerek üzeri maydanozla süslenip servis yapılır.

HAYDARİ


MALZEMELER
2 su bardağı süzme
Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir veya lor peyniri (tel süzgeçten geçirilmiş)
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz
İsteğe göre içine kıyımış dereotu

YAPILIŞI:
Süzülmüş yoğurt,tel süzgeçten geçirilmiş peynir, dövülerek ezilmiş sarımsaklar,kuru nane ve tuz bir kapta iyice karıştırılır (isteğe göre dereotunuda ilave edebilirsiniz) Karıştırılan haydari servis edilecek taba alınır ve üzerine zeytin yağı gezdirilir.Dilerseniz üzerine kırmızı biberde serpebilirsiniz

Çevrimdışı kardelen

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 4154
  • Puan 25
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: , SALATA VE Mezeler
« Yanıtla #29 : 16 Nisan 2016, 22:04:29 »
YEŞİL MERCİMEK SALATASI



MALZEMELER:
•1,5 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
• 2-3 adet havuç
• 1-2 adet tatlı kırmızı biber
• 1 su bardağı taze soğan (ince doğranmış )
• Yarım demet maydanoz
• Yarım demet nane
• Yarım limon suyu
•Sirke,zetinyağı,tuz

YAPILIŞI:
Çukur bir kabın içine ince rendelediğiniz havuçları , maydanoz, nane ve soğanı yine ince ince doğranmış olarak koyun. Kırmızı biberlerinde kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük doğrayın. Haşladığınız ve süzdüğünüz mercimekleride ilave edip harmanlayın. Salata sosunu ayrı bir kasede hazırlayın. Limon suyu ve zeytinyağını biraz tuz ekleyip çırpın ve salata malzemlerinin üzerine döküp iyice karıştırın .Nar ekşisi seviyorsanız bu salataya çok yakışıyor deneyin

KARIŞIK SEBZELİ SALATA


MALZEMELER
2 kabak
2 havuç
1 patlıcan
2 adet kırmızı biber (közlenmiş biberde kullanabilirsiniz)
Az miktarda taze soğan
1 kavanoz mantar
1 kutu mısır
Dereotu,Maydanoz

SOS İÇİN:
Zentinyağı, tuz, limon, nane ve az miktarda acı pulbiber

YAPILIŞI:
Kabak, havuc ve patlıcan küp küp doğranır ve az sıvıyağda ayrı ayrı sotelenir.Diğer malzemelerde (mantar,maydonoz,dereotu ve kırmızı biber) küçük küçük doğranır,sotelenmiş sebzelerle karıştırılır. Servise yakın sos malzemeleri karıştırılıp salatanın üzerine dökülür.
Şifa Olsun!

SEBZELİ DİBLE


MALZEMELER
Yarım kilo taze fasulye
1 domates rendesi
1 kırmızı biber
2 kuru soğan
2 diş sarmısak
2 küçük havuç
1 patates
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı pirinç
Karabiber,tuz

YAPILIŞI:
Taze fasulyeyi minik minik doğrayalım.Kırmızı biberleri,kuru soğanımızı yemeklik olarak doğrayalım.Sıvıyağda yumuşayana kadar kavuralım.Rendelediğimiz domatesimizi ekleyelim.Havucu,patatesi ve sarmısağıda minik küpler halinde doğrayalım taze fasulyeyle birlikte kavrulmuş soğan ve biberlerin üzerine ilave edelim.
Sebzeleri de yağda biraz yumuşayana kadar kavuralım..

Sebzeler kavrularak iyice yumuşayınca yıkayıp süzdüğümüz yarım çay bardağı kadar pirinci ilave edelim. Baharatları ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakalım,kendi suyu yeterli değilse biraz da su ekleyelim pirinçlerde yumuşayana kadar suyunu tamamen çekene kadar pişirelim.Pirinçler tamamen yumuşayınca pilav gibi demlenmeye bırakalım.Dibleyi sıcak ılık soğuk her şekilde yiyebilirsiniz..

İÇLİ PATLICAN TURŞUSU


MALZEMELER
•1 kg.küçük boy patlıcan
•2 adet domates
•2-3 adet yeşil biber
•6-7 adet sarmısak
•Yarım demet maydanoz
•Patlıcanların ağzına kapatmak için 2 adet kırmızı ve yeşil biber
•1 su bardağı üzüm sirkesi
•3 yemek kaşığı kaya tuzu
•1 tatlı kaşığı şeker (ekşimeyi ve mayalanmayı hızlandırır)
•Patlıcanları bağlamak için pamuklu yorgan ipi

YAPILIŞI:
•Patlıcanların sap kısmını kesip,baş kısmına dokunmayın
•Karnıyarık yapar gibi karınlarını yarın.
•Kaynayan tuzlu suya atıp 7-8 dakika kadar haşlayın.Çok fazla haşlanmaması gerekiyor yoksa patlıcanlar dağılır,erir.
•Patlıcanları sudan alıp soğuk suya atın.
•Bu su hemen ısınacağı için,patlıcanlar tamamen soğuyana kadar 2-3 kez suyunu değiştirin.
•Soğuyunca sudan alıp,kalınca bir bez üzerine kesik yerleri aşağı gelecek şekilde yanyana dizip üzerine ağırlık koyun.Ben üzerine düz bir tepsi koydum ve tepsinin üzerine su dolu bir leğen bıraktım.Bu şekilde patlıcanlar acı suyunu verecek.Bu şekilde en az 2-3 saat kalsın.
•Ağırlığı patlıcanların üzerinden alın.
•Diğer tarafta domates,biber,maydanoz ve sarmısakları küçük küçük doğrayın.Biraz tuz atın ve patlıcanların içine doldurun.Eğer içiniz artarsa dolmalık biber doldurun,onu da turşu yapın.
•Kırmızı biberleri patlıcanların ağzına uygun kesip kapatın.
•Pamuklu iplerden parça parça kesip patlıcanları tam ortadan bağlayın (bunun için genelde maydanoz sapları kullanılır ama eğer yoksa iple bağlayın)
•2 kiloluk cam kavanozu kaynar suyla iyice çalkalayın ki bakteri üreme ihtimali kalmasın.
•Kavanoza dikkatlice patlıcanları dizin.Boş kalan yerlere biber koyabilirsiniz.
•Bir kapta yaklaşık 3 su bardağı steril su,sirke,tuz ve şekeri koyup tuz eriyene kadar karıştırın
•Patlıcanların üzerine yavaşça dökün.Üzerinde eksik yer kalırsa,biraz su ve sirke karışımı hazırlayıp tekrar dökün.
•Kavanozun ağzına temiz bir buzdolabı poşeti gerip kapağını kapatınki turşunuz hiç hava almasın.
•Turşunuzu güneş görmeyen bir yere koyun.Bir hafta sonra turşunuz hazır.

 

Her hakkı saklıdır - Forumda yazılan mesajlarla ilgili sorumluluk yazarlarına aittir.
Güzel Tablo

İnternetteki en güzel tablo ve resimleri bulabileceğiniz kaynak - güzel yağlı boya tablo